Започва новият театрален сезон в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Програмата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ ще бъде обогатена

На пресконференция, по случай откриването на театрален сезон 2021/2022 на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, директорът на театъра Маргарита Мачева и заместник-директора по административните въпроси Севар Иванов припомниха на журналистите постиженията на театъра през изминалия сезон.

Въпреки трудностите и променливата епидемиологична обстановка, благоевградският театър прибави към репертоара си четири нови заглавия: „Тартюф“, „Панаир на суетата“, „Колко е важно да бъдеш сериозен“ и „Послепис“. Два от спектаклите бяха селектирани на национални фестивали, а „Вапцаров: Песни за човека“ се завърна от фестивала „Нова българска драма“ в Шумен с три награди – за сценография, авторска музика и приза на публиката. Освен високата оценка на публиката и критиката към художествената продукция, директорът на театъра отбеляза, че Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград постепенно започва финансовото си стабилизиране. До голяма степен за подобряването на финансовото положение допринасят допълнителните средства, които Министерството на културата предоставя в периода на извънредното положение.

Ръководството на театъра изрази своята благодарност към Община Благоевград и Винарска изба Логодаж за изградените партньорки отношения и подкрепата им към дейността на театъра.

През новия театрален сезон, основен фокус на благоевградския театър ще бъде детската аудитория. За екипа на театъра е важно да възпитават своята публика и да изграждат театъра като ценност за подрастващите.

На пресконференцията беше обявен екипа, който работи по реализацията на спектакъла „Пепеляшка“, чиято премиера се очаква през месец октомври. Режисьор на детското представление е Маргарита Мачева, сценография и костюми – Константин Вълков и композитор – Пламен Мирчев – Мирона. Вълнуващата история ще бъде представена на сцената от актьорите Гергана Цакова, Аладин Алиибрахим, Пепа Манева, Мариана Бонева, Недиляна Павлик, Теодор Куков, Георги Манев и Жанет Керанова. 

С началото на учебната година, съвместно със Сдружение „Обществен възход“, ще бъдат раздадени на благоевградските първокласници 715 билета за детските представления на театъра. Напомняме Ви, че през 2020 година сдружението организира инициативата „Театърът и Аз: Културното развитие трябва да продължи“, при която бяха събрани средства в размер на 2860 лв. за билети за театрални постановки.

Програмата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ ще бъде обогатена и от проекта за пътуващ детски спектакъл, който беше одобрен за финансиране от фонд „Култура“ на Община Благоевград. С постановката се цели осигуряване на достъп до сценични изкуства на подрастващите в по-малките населени места в региона. 

След премиерата на „Пепеляшка“, в театърът ще започнат репетициите и на спектакъл за възрастни, с режисьор Стайко Мурджев. Ръководството на театъра все още пази в тайна пиесата като отбеляза, че заглавието е обещаващо, ще предизвика голям интерес към театъра и ще е обект на следваща среща с медиите. 

Екипът на театъра има амбициозни планове и цели за новия творчески сезон и се надява новия сезон да е по-успешен от предходния. За културния институт е изключително важно да продължава да осъществява дейността си, въпреки промените в епидемичната обстановка. От театъра припомниха, че работят при намален капацитет на зрителните места в салона, както и при стриктно спазване на действащите противоепидемични мерки.

Първите театрални зрители за сезон 2021/2022 могат да се насладят на спектакъла „Послепис“ в Летен театър – Благоевград на 17 и 18 септември от 21:00 ч. Представлението съчетава най-съкровените любовни изповеди на велики личности като Фрида Кало, Бетовен, Антон Павлович Чехов, Пейо Яворов и Лора и други. Спектакълът беше създаден от екипа на театъра по случай посрещането на лятото и се изигра три поредни вечери в парк Бачиново. Тази седмица публиката ще има възможността да изпрати отминаващото лято от сцената на Летен театър – Благоевград с любовни писма, силни емоции, чаша вино, музика на живо и „Послепис“.

Билети от касата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград или онлайн на entase.bg – https://www.entase.bg/dt.blagoevgrad/ 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK