Започва кино пътешествие със София филм фест в Благоевград

снимка: bella01.ru

София филм фест гостува за първи път в Благоевград по покана на общинското ръководство. Това е поредна стъпка към съвместната кандидатура за Европейска столица на културата  заедно със София и Югозападен регион.

Третото издание на  филмовия фестивал София филм фест започва днес от 18.30 часа с филма „Гранд хотел Бъдапеща” и ще завърши на първи юни 2014 г. Прожекциите ще бъдат в кино Синемакс.

В рамките на фестивала жители и гости на града ще имат възможността да се насладят на 14 заглавия, 13 от които са европейски продукции, а една - „Великият майстор“, е азиатска. Филмът е съвместна продукция на Хонг Конг и Китай и е номиниран  за Оскар в категория за най-добър оператор и костюми, а изпълнителката на главната роля Джан Дзъи е отличена с награда „Азия Пасифик“.

В София филм фест ще видим заглавия, отличени с престижни награди, някой от които са съвместни продукции на Европа и САЩ. Такива са „Гранд хотел Будапеща“, както и номинираният за Златен глобус в категория за най – добра филмова музика „Крадецът на книги“.

На филм феста ще присъства и „Кутия за храна“ - продукция на Индия, Франция и Германия, който е отличен с награда „Рейкявик“ на исландската църква и специална грамота.

За почитателите на руското кино фестивалът ще поднесе филма, вдъхновен от бестселъра на Алексей Иванов „X&K“, а в главната роля ще видим най – голямата руска звезда в момента Константин Хабенски.

Австрия гостува с продукцията „Шърли: Представа за реалност“, представяйки 13 от най-добре познатите картини на Едуард Хопър.

В програмата е включен и 3D проектът „Катедрали на културата“.

Българското заглавие на фестивала ще бъде „Последните черноморски пирати“. Филмът е по сценарий на Ваня Райнова под режисурата на Светослав Стоянов. Лентата е отличена с една българска и три международни награди в различни категории. У нас „Последните черноморски пирати“ грабва Наградата на публиката на София филм фест 2013 г.

Билети за прожекциите ще могат да бъдат закупени от касата на кино Синемакс.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK