Зам.-председател на СИК видя в Административния съд коренно различен чувал с бюлетини от предадения в ОИК

снимка: infomreja.bg

Заместник-председател на секционна избирателна комисия в сатовчанското село Туховища е заявил днес пред Административен съд – Благоевград, че чувалът с бюлетините, донесен в съда за ръчно преброяване, е в коренно различен вид от този, в който той и членовете на СИК са го предали след изборния ден на Общинската избирателна комисия в Сатовча. Заместник-председателят на въпросната комисия е изразил недоумение пред съдебния състав при вида на различната подредба на бюлетините и документите в чувала, от което е последвало съмнението, че някой доста е „поработил“ за подмяната на вота в селото, а защо не и в цялата община.

Разкритието на заместник-председателя на СИК в с. Туховища разбуни духовете и събуди много съмнения за подменен вот не само в селото. Хората припомнят факта, че в община Сатовча гласуването на първия тур на изборите за местна власт и президент, броенето на бюлетините и предаването на чувалите е продължило до сутринта на следващия ден. Забавянето било оправдано от членовете на ОИК със сложната процедура по двойния избор.

Липса на подпис на гласоподавател в избирателния списък на местните избори в сатовчанското село е установил и Валери Стойков - вещо лице. Фактът е станал известен също днес по време на заседанието на Административния съд в Благоевград за касиране на изборните резултати в Туховища по жалбата, подадена от ПП „Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, и решението на ОИК – Сатовча, с което Кемал Арифов от ДПС е обявен за законно избран кмет.

Вещото лице в заключението си е посочило, че вместо подпис, срещу името на гласоподавателя Юсуф Шукриев е положена само отметка, въпреки той вече гласувал, е видно от документа. Комисията дори е снела и личните му данни.

Както писа ИНФОМРЕЖА, до делото за касирне на изборните резултати в село Туховища се стигна, след като само един глас не достигна на кандидата за кмет от ПП „Земеделски съюз „Александър Стамболйски“ - Венцислав Шишманов, да отиде на балатож.

Съдът днес е отхвърлил искането на ответника да разпита лицето Юсуф Шукриев, чийто подпис не бил открит в изборните книжа, въпреки че упражнил правото си на вот.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK