По време на съвместни действия на белгийската, холандската и немската полиция са арестували "17  кокаинови крале ", свързани с рекордно количество хваната дрога в пристанищата на Хамбург и Антверпен, заяви полицейската организация на Европейски Съюз, Европол.

В рамките на операцията в три страни федералната и районната полиция са нахлули допълнително от 35 обекта и са конфискували четири жилището, четири автомобила , електронно съоръжение, часовници и пари в брой на стойност 5,5 млн. евро. Единадесет обвинени са задържани в Германия, петима в Белгия и трима в Нидерландия, се споделя в изказване на основаната в Хага организация.

По информация на Европол, тази интервенция е била ориентирана към европейската и южноамериканската инфраструктура за опиати и пране на пари на огромна мрежа за трафик.

Арестите са свързани със следствието на конфискацията на 34 тона кокаин през февруари предходната година в Хамбург и Антверпен - рекорден товар на стойност милиарди евро.По време на следствието сътрудничещите си органи разкриха, че тази незаконна група е имала потенциала да изпрати голям брой многотонни колета кокаин към Европа единствено за няколко месеца.  

Полицията съумяла да разкрие кокаиновата интервенция, откакто свалила информационната платформа SKY ECC . Миналата година те хакнаха мрежата, която се употребява съвсем извънредно от проведени незаконни групи за връзка посредством криптирани телефони. Десетки други обвинени към този момент са били задържани през февруари в границите на огромна интервенция, координирана от Европол в шест европейски страни във връзка със същия случай.