Вучич обвинява Косово в екзекуция, но не иска война

Снимка: БГНЕС

Според него причината за всички проблеми в Косово е премиерът Албин Курти

Сърбия ще разследва събитията, довели до престрелка в манастир в Северно Косово, за която Прищина обвини Белград, каза президентът Александър Вучич в четвъртък, отричайки каквато и да е намеса на правителството в инцидента, пише "Ройтерс".

Косовската полиция се сблъска с около 30 тежко въоръжени сърби, които се барикадираха в сръбския православен манастир в село Банска в неделя в продължение на часове. Трима нападатели и косовски албански полицай бяха убити при престрелките.

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите на Прищина и виждат Белград като своя столица. Те често са влизали в сблъсъци с косовската полиция и международните мироопазващи сили, но насилието през уикенда беше най-лошото от години.

Вучич каза пред "Ройтерс", че Белград осъжда убийството на полицая, като добави, че Сърбия "ще започне производство пред съответните съдебни органи" и ще разследва заподозрените. "Какви предполагаеми престъпления биха били това, това е въпросът към прокурора", каза той в кабинета си в Белград.

Той обвини косовската полиция, че е застреляла един от въоръжените мъже в главата "от разстояние един метър", след като той се е предал, описвайки това като "екзекуция".

Ветон Елшани, заместник регионален командир за северно Косово, каза пред Ройтерс: "Това са глупости. Нашите служители никога няма да направят такова нещо. Един от арестуваните, на когото оказахме първа помощ на терен, за да спасим живота му след наранявания."

Никоя група не е поела отговорност за нападението или да обясни мотивите на стрелците.

Вучич отхвърли обвиненията на президента на Косово Вьоса Османи, че Белград е подбудил насилието, като каза, че Сърбия няма да има полза от това, тъй като това би застрашило позицията й в преговорите с Прищина, спонсорирани от ЕС.

"Защо това би било от полза за Белград? Каква би била идеята? Да унищожим нашата позиция, която изграждахме от година? Да унищожим това за един ден? ... Сърбия не иска война", каза той.

През 2012 г. Косово и Сърбия се ангажираха с преговорите, спонсорирани от ЕС. Нормализирането на отношенията е от ключово значение за напредъка на двете страни по пътя към интеграция в ЕС.

Престрелката предизвика подновена международна загриженост относно стабилността на Косово, което обяви независимост през 2008 г., почти десетилетие след бомбардировките на НАТО, които прогониха сръбските сили за сигурност от тогавашната южна провинция на Сърбия, населена предимно с албанци.

Вучич обеща Сърбия да разследва произхода на оръжията, конфискувани след инцидента от косовската полиция, която показа тайник, включително автомати, картечници, противотанкови ракетни установки, ръчни гранати, противопехотни мини и дронове.

Той също така каза, че Милан Радойчич, един от високопоставените косовски сръбски политици, който според властите в Прищина е присъствал по време на престрелката, ще бъде "привикан от прокурора".

Белград финансира училища, обществена здравна система и повечето други институции в части от Косово, където сърбите съставляват мнозинство.

Вучич обвини косовския премиер Албин Курти, че иска да изгони сърбите от Косово и че забавя намирането на компромисно решение, необходимо за поправяне на връзките между Белград и Прищина.

"Причината за всички проблеми в Косово е Албин Курти. Той е този, който доведе до всичко това", каза той.

Той каза, че отказът на Курти да сформира Асоциация на сръбските общини, орган, който съгласно разпоредбите на споразумението от 2013 г. между Белград и Прищина ще осигури на косовските сърби по-голяма автономия, е разпалил напрежението, което доведе до насилието в Банска.

Курти многократно е казвал, че подобна асоциация би позволила на регионите със сръбско мнозинство да се отделят и да се присъединят към Сърбия.

"За нас положението (в Косово) очевидно е ужасяващо, но ... трябва да бъдем с нашия народ, ... (и) да се опитаме да запазим мира", каза Вучич. "Решението винаги е (в) диалога." /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK