Патриарх Неофит се срещна с ректора на ЮЗУ

Снимки: ЮЗУ, Благоевград

Те обсъдиха съвместните чествания на 230-годишнината от рождението на Неофит Рилски

По повод отбелязването на патронния празник на Югозападния университет Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков. Той бе придружен от председателя на организационния комитет на честванията доц. д-р Николай Марин и заместник-председателите проф. д-р Валентин Китанов и доц. д-р Димитър Тюлеков.

По време на срещата бяха обсъдени съвместните чествания по случай 230-годишнината от рождението на Неофит Рилски. Програмата включва серия от научни, издателски и популяризаторски инициативи, между които провеждане на национална научна конференция, издаване на сборници, учредяване на студентска стипендия, организиране на изложба, изготвяне на документален филм и др.

Българският патриарх Неофит е патрон на обществения инициативен комитет за честванията по отбелязване на годишнината. Негов представител, по решение на Св. Синод, е Мелнишкият епископ Герасим. Патриархът пожела на ректора и академичното ръководство успешен завършек на започнатите чествания в памет на йеромонах Неофит Рилски.

В  края на срещата, в знак на благодарност, гостите подариха на Светейшия патриарх картина с образа на отец Неофит Рилски.

Следващото събитие от календара на националните чествания е провеждането на Национална научна конференция на тема „Отец Неофит Рилски – духовност, просвета, култура“, която ще се проведе в периода 5 – 7 октомври 2023 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK