Второкласници от Абланица с геройски 10-часов преход до „Чудните мостове”

снимки: личен архив

Второкласници от училището в хаджидимовското село Абланица през последните почивни дни поставиха рекорд по издържливост при двудневния поход през красивата Родопа планина, който ги заведе при феномена „Чудните мостове".

Заклетият турист и председател на училищния клуб „Млад турист" Асим Имамов, учител в СОУ ”Паисий Хлендарски" в с. Абланица, през миналия уикенд организира поредния двудневен поход за своите ученици и приятели от клуба.

Маршрутът този път бе Абланица – Доспат – Широка лъка – махала „Кукувица” – хижа Изгрев, където групата нощува сред прекрасната природа на Родопите.

"Хижата се намира на 11 км от Чепеларе. Вторият ден продължихме към природния феномен "Чуднитие мостове", където автобусът ни чакаше. След това през Чепеларе и Пампорово се прибрахме в Абланица. И двата дни вървяхме пеша по 5 часа. Групата ни наброяваше 29 туристи, а най-малките бяха второкласници и се справиха блестящо", сподели пред ИНФОМРЕЖА Асим Имамов.

Следващият поход, който Имамов организира за младите туристи от училището в с. Абланица, ще е на 25 октомври по маршрут  Папаз чаир с крайна цел връх Свещник, висок 1975 м.

Този път към връх „Свещник” ще потеглят  повече от 50 ученици, като към тях ще се присъединят и групи ученици от селата Брезница, Боголин, Вълкосел и Слащен.

"Мисията ми е много проста: Колкото повече ученици в планината, толкова по-здрава нация. А в момента тя е болна и ние трябва да се погрижим за оздравяването й”, каза още пред ИНФОМРЕЖА учителят планинар Асим Имамов.

При всички туристически походи освен че сам Асим Имамов определя интересните маршрути за своите ученици, той контролира и здравословния им хранителен режим по време на дългите и изморителни преходи за децата, продължителността на преходите според възрастта и опита на туристите, както и предава на най-малките тънкостите и ползите от туристическото дело, което за самия него е най-важната част от здравословния му начин на живот.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НА ИНФОМРЕЖА

 

 

снимки: личен архив
Асим Имамов с най-малките туристи пред Глухите камъни в Родопите
снимки: личен архив
снимки: личен архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK