ВАС отмени скандалната заповед на ексминистър Греков, ощетила тютюнджиите, произвели над 2 тона

Снимка: Infomreja.bg, архив

Тричленен състав на Върховния административен съд със свое решение от вчера отмени заповед от 8 април 2014 г. на бившия министър на земеделието Димитър Греков за определяне размера на националните доплащания за тютюн през 2013 г. по сортови групи за премирането в периода 2007-2009 г.

Въпросната заповед на Греков ощети най-вече производителите на тютюни от сорта „Басми“, за които той определи референтните произведени количества до 2000 кг, за да се премират по 3 лева за килограм, а премията за производители с над 2 т да е с един лев по-малко – 2,04 лв./кг.

Дело срещу буквално обидната и наказателната заповед за произвелите повече от 2000 кг тютюн заведоха група тютюнопроизводители от Гоцеделчевско – Виктория Петкова, Велика и Костадин Сабахлъкови, Мария Шинлакова, Иван Кукув, Росен Гагаров, Фатме Гагарова, Венцислав Цветанов, Анче Албенова, Фикрие Пилева и други.

Решението на ВАС относно отмяната на незаконосъобразната заповед на бившия земеделски министър подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС в 14-дневен срок.

Оспорваната заповед не е била подписана от Димитър Греков, а от тогавашния му заместник Борхан Абазов, който е участвал на Консултативния съвет, проведен във ведомството, на който именно се е взело решението за орязване с 1 лев премиите на произвелите над 2 т тютюни.

При отмяната на заповедта съдът се е обосновал на категоричността в специалната наредба, която урежда плащанията на премиите на тютюнопроизводителите, в която никъде няма записано разграничаване по признак – произведено количество тютюн от всеки земеделски производител.

Според официалната наредба, министърът, като административен орган, няма право да въвежда ограничения по целесъобразност, без те да са предварително нормативно уредени и съгласувани с Европейската комисия, са доводите на върховните магистрати относно решението им за отмяна на заповедта на ексземеделския министър.

Поради липса на протокол от заседанието на Консултативния съвет по земеделие през 2013 г., не е станало ясно на съда как министърът е преценил размера на националните доплащания за същата година въпреки уверенията, че решението за отрязване с 1 лев премиите на производителите с количества над 2000 кг, е било взето именно на заседание на Консултативния съвет по тютюна към МЗХ по времето на правителството на Пламен Орешарски.

Според публикуваното решение на ВАС се поставя под съмнение и законността на самия Консултативен съвет, тъй като по делото не са били представени никакви доказателства по какъв ред е съставен този съвет, кой участва в него и какъв е редът за приемане на решения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//