Ваксинират дивите свине срещу чума

снимка: byalizvor.eu, архив

Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград ще разпредели 2 860 дози ваксина срещу класическа чума по дивите свине на ветеринарните лекари в региона. Ваксините се залагат на три кампании през годината, като планираната за 19 и 20 ноември е последната за тази година. 

Процедурата е в изпълнение на национална мониторингова програма за профилактика на заболяването. Поставянето на дозите ще се извършва под контрола на лекари от отдел „Здравеопазване на животните” към ОДБХ-Благоевград и ще се реализира в предварително определени от ловно-рибарските дружества ваксинални полета, по западната граница на Благоевградска област. За период от една седмица след залагането на ваксината, ловът на дива свиня ще бъде забранен в землищата, където е извършена ваксинацията.

Програмата за ваксиниране на дивите свине срещу класическа чума се изпълнява от няколко години.  Процедурата е с много добър ефект, защото в последните години в Благоевградска област няма регистриран случай на заболяването.    
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK