В Слокощица плашат с протести заради честото спиране на тока

снимки: infomreja.bg

Кюстендилското село Слокощица е готово да излезе на протест заради честите аварии в електропреносната мрежа.

Оказва се, че проблемът е от години, тъй като там се намира и най-дългото трасе в България.

„Където и да стане авария в Осоговската планина, ние оставаме без ток. При лошо време в планината, и слънце да пече при нас, ние отново нямаме електричество. Преди няколко месеца направихме подписка, в която се включиха 370 човека. В момента чакаме разрешение на проблема“, коментира кметът на селото Румен Калфин.

Вече има подадени сигнали до областния управител Виктор Янев и депутати от региона. „Имаме уверение нещата да се оправят, но, разберете, по цели нощи сме без ток. Това не е приятно за никого“, коментира още Калфин.

Той обяви още, че ако нещата не се оправят, жителите на Слокощица са готови да предприемат и протестни действия. С подобен проблем беше запознат и депутатът от ГЕРБ в Кюстендилско Кирил Калфин. По време на приемна в община Невестино, жителите от района също се оплакаха от чести спирания на тока, което се случва най-вече сутрин и вечер.

От ЧЕЗ обявиха, че абонатите на територията на община Невестино и село Слокощица, община Кюстендил, се захранват от два 20-киловолтови електропровода на подстанция „Пауталия“ - извод „Еремия“ и извод „Богослов“ от подстанция „Пауталия“.

В началото на февруари 2015 г., на територията на двете общини, поради влошени метеорологични условия – обилен мокър сняг и бурен вятър, настъпват многобройни аварии по електроразпределителната мрежа – скъсани проводници по мрежа „ниско напрежение“, скъсани проводници по мрежа „средно напрежение“, паднали стълбове по мрежи „ниско напрежение“ и „средно напрежение“.

В резултат на авариите, по-голяма част от които са настъпили на територията на планината Осогово, някои населени места в община Невестино и община Кюстендил остават без захранване за повече от 24 часа.

Извънредната обстановка налага „ЧЕЗ Разпределение България АД“ да поиска от Министерството на енергетиката обявяване на ограничителен режим на основание чл. 72  ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за енергетиката, за което са изпратени писма до министерството и до „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД.

Относно захранването на с. Слокощица, през 2014 г. са предложени варианти за захранване към градската схема на Кюстендил, за което ЧЕЗ Разпределение България ще предвиди финансов ресурс. Що се отнася до нанесени щети, съгласно общите условия на договорите за използване на електроразпределителните мрежи на „ЧЕЗ Разпределение България” АД всяка от страните, която е претърпяла вреда от действие или бездействие на другата страна, е длъжна в срок до 3 работни дни от настъпване на вредата писмено да уведоми другата страна“.

 

Кметът на Слокощица Румен Калфин
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//