US Сенатът блокира помощта за Украйна и Израел

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Според Джо Байдън републиканците са готови да дадат на руския президент най-големия подарък

Законодателството, което ще предостави милиарди долари нова помощ за сигурността на Украйна и Израел, очаквано беше блокирано в Сената на САЩ в сряда, съобщава "Ройтерс". 

Републиканците настояваха за по-строги мерки за контрол на имиграцията на границата на САЩ с Мексико.

Докато гласуването продължаваше, гласуването беше 45 "за" срещу 48 "против". Това означава, че мярката от 110,5 милиарда долара не можа да получи необходимите 60 гласа в 100-членния Сенат, за да проправи пътя за започване на дебат по законопроекта.

Гласуването беше по партийна линия, като всеки републиканец в Сената гласува против заедно със сенатор Бърни Сандърс, независим. Той обикновено гласува с демократите, но изрази опасения относно финансирането на "текущата нехуманна военна стратегия" на Израел срещу палестинците.

"Днешният вот е това, което е необходимо на лидера на демократите, за да признае, че републиканците в Сената имат предвид това, което казваме. Тогава нека гласуваме. Тогава нека най-накрая започнем да изпълняваме приоритетите на националната сигурност на Америка, включително точно тук, у дома", каза лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл в реч по-рано в сряда.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова в сряда Конгреса спешно да одобри блокирания пакет от помощ за Украйна. Искането му дойде часове преди планираното ключово процедурно гласуване в Сената. Републиканците обещават да го блокират, като изискват и промени в политиката за сигурност на границите на САЩ.

"Конгресът трябва да поддържа нуждите на националната сигурност на Съединените щати. Честно казано, също и на нашите партньори", каза той от Белия дом. Настоя, че трябва да действа преди ваканцията. Републиканците в Конгреса са готови да дадат на руския президент Владимир Путин най-големия подарък, на който може да се надява, и да изоставят нашето глобално лидерство, не само Украйна, каза той. Не можем да позволим на Путин да спечели", каза той.

Администрацията на американския президент след това обяви, че отпуска нов пакет от помощ за сигурността на Украйна на стойност 175 милиона долара. Помощта включва допълнителни боеприпаси за системи HIMARS, боеприпаси за противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси и друго военно оборудване.

По-рано Белият дом предупреди, че парите за военна помощ за Украйна може да свършат преди края на тази година.

Киев предупреди, че без тази помощ може да изгуби войната. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK