Сръбският президент обяви ново увеличение на заплатите, пенсиите и инвестициите в страната

Снимка: БГНЕС

На 17 декември в Сърбия ще се проведат парламентарни избори

Сръбският президент Александър Вучич обяви ново увеличение на заплатите и пенсиите, както и нови инвестиции в сраната, съобщи в. „Политика“.

„През май, юни или юли можем да направим допълнително повишение (на заплатите и пенсиите), но планираме специално повишение на инвестициите в образованието и младите хора“, каза Вучич в интервю за сръбската ТВ Първа, като допълни, че планира увеличение на минималната заплата в Сърбия на 40 000 динара (около 667 лева).

Той отбеляза, че ще „доведе“ в Сърбия най-добрите университети, за да не се налага сръбските студенти да учат в чужбина.

„Шейсет и седем на сто от децата си намират работа със заплата от 72 000 динара (1200 лева), след като завършат, трябва да повишим това заплащане, особено за занаятчиите. Трябва допълнително да наградим нашите преподаватели, за да могат да се развиват. Образованието е ключово“, допълни Вучич.

Той посочи, че през ноември общите инвестиции в Сърбия са възлизали на 4,15 милиарда динара (близо 70 милиона лева) и подчерта, че очаква този рекорд да бъде подобрен и до края на годината да достигне между 4,42 и 4,45 милиарда динара.

„Въпреки трудната година, в която много страни от Европейския съюз са изправени пред рецесия, ние ще отчетем растеж на инвестициите. Днес ние имаме все повече инвестиции от Азия – от Китай, но и от Япония“, отбеляза Вучич и допълни, че държавата „живее“ от тези инвестиции.

Той засегна и темата за парламентарните избори, които ще се състоят на 17 декември.

„Може би никой в Сърбия не е обърнал внимание, но това е първата предизборна кампания, в която не се стигна до никакви физически инциденти, както се случва в много по-развити и по-стари страни. Доволен съм от кампанията на екипа си, защото се засвидетелства грижа за хората преди всичко“, изтъкна сръбският президент. 

Управляващата партия в страната Сръбска прогресивна партия, на която Вучич вече не е председател, участва в парламентарните избори с листа под надслов „Александър Вучич – Сърбия не трябва да спира“. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK