Ученици и учители отбелязаха патронния празник на Гимназия "Никола Вапцаров" в Белица

Снимки: Гимназия „Никола Вапцаров" - Белица

Учителите и учениците от Гимназия „Никола Вапцаров" - Белица отбелязаха патронния празник на училището. Скъпи гости на тържеството бяха кметът на община Белица Радослав Ревански и председателят на Общинския съвет Ахмед Ахмед, придружавани от група представители на администрацията - Хатидже Джурина, главен координатор на Фондация "Български памет", родители, настоящи и дългогодишни учители и работници в училището.

В изключително тържествена обстановка с всички ритуали - посрещане знамето на училището, химна на Република България и химна на Европейския съюз, бе поставено началото на празника. Директорът на училището Фанка Къшева със своето нетрадиционно слово успя да развълнува присъстващите.

От името на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет", Хатидже Джурина прочете поздравителен адрес, в който се казва следното: „Дължим признателност на всички преподаватели и възпитатели, с които през последните 7 години изградихме и поддържаме заедно един забележителен модел за отстояване на българското самосъзнание и култура и за достойното им вписване в живота на най-младите ни съграждани и в перспективата на мултикултурното ни настояще. Убеден съм, че нашата малка инвестиция в образованието представлява голяма социална инвестиция в общото европейско бъдеще. Бъдете активни и продължавайте да съхранявате българската памет.”

Освен цветя и подарък за училището, кметът на общината Радослав Ревански поздрави всички с празника и видимо развълнуван от факта, че след 10 години отново стъпва на сцената на любимото си училище, каза: „Зад успеха на всеки стои доброто образование. Трябва да помним откъде сме почнали, кой ни е поставил сигурни основи на знанието.” Той призова настоящите ученици да се отнасят към образованието си с изключителна сериозност – сигурна гаранция за бъдещи успехи в живота.

Учениците със своята богата програма: рецитал по стихове на Вапцаров, сценки и скечове, изпълнение на фолклорни песни от 9 и 11 клас допринесоха много за доброто настроение на празника.Със своята оригиналност се откроиха Джемиле Ахмед, с есе на тема „ Любов,вяра, надежда", и ученици от 9 клас със стихотворение, изпълнено на френски език.

Приятна изненада беше появата на сцената на Авушка Лютова, завършила гимназията през 2015 г., студентка по право в УНСС, с изпълнението на „Вяра” на Вапцаров.

С домашно приготвени баници, пити, баклави и други сладкиши ученици и родители почерпиха присъстващите.

За да изрази своята духовна връзка с читалище „Георги Тодоров" - Белица, колективът на Гимназия „Никола Йонков Вапцаров” ще присъства на отбелязването на 130 години от началото на читалищната дейност в града.

Днешният ден се превърна в един духовен празник на община Белица, категорични са ученици, учители и гости, отбелязали патронния празник на гимназията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//