Туроператори на протест в София

Снимка: БНР

Причината за него е, че от гласувани 70 млн. лв. за туризма, само за 30 милиона лева има процедура

Туроператори се събраха на протест пред Министерството на туризма. Причината за него е, че от гласувани 70 млн. лв. за туризма в последния актуализиран бюджет от Народното събрание, само за 30 милиона лева има процедура, която включва и фирми от придружаващи дейности. Туроператорите настояват с министерско постановление да получат и останалите средства веднага.

По един представител на браншовите организации, които организират протеста, бяха поканени на среща в Министерството на туризма. Ведомството прави всичко възможно до края на годината да са налични необходимите нормативни документи, с които да може средствата да бъдат разпределени, увери зам.-министър Ирена Георгиева:

"Подготвили сме два проекта на постановления на МС, с които е разработена мярката за 6-те милиона, които тези 70 са предназначени, само за туроператорите и за възстановяване на суми на клиента за неосъществени пътувания, и другата мярка, която е разработена като текст е за втори, така да се каже, 30 милиона за по-голяма част от туристическия сектор за погасяване на загуби в резултат на пандемията".

Протестиращите туроператорите настояваха с министерско постановление да получат и останалите средства веднага:

„За тях даже още не е измислена програма и не се знае по какъв начин ще бъдат раздадени те. Има едни други пари, които са остатък от последната програма за раздаване пари на клиенти – 5,2 млн. и едни 6 млн., които са отпуснати специално за туроператори“;

Работата в момента е трагична, не можем да работим с всички тези Covid мерки, с цялата тази неразбория, политическа, с енергийната криза, която е в момента“;

„Нещата съвсем затихнаха и започнаха масови анулации също на предварително записани почивки“. 

Въпреки срещата, проведена с ресорния министър Стела Балтова през миналата седмица, туроператорите излизат на протест.

Павлина Илиева - председател на сдружение „Бъдеще за туризма“ обясни:

„В момента нямаше твърда позиция, която да каже: "да, аз ще направя всичко възможно за да отворя тази процедура и да могат нещата да се случат. Такъв отговор не получихме. Да, получихме уклончиво два варианта на работа - евентуално, ако се промени нормативната база, трябва да дойде Народно събрание, то да го изгласува и съответно ние да кандидатстваме, отваряне на процедурата. Ориентировъчно във времето, всичко това означава някъде към януари и това е под едно голямо условие, ако временната рамка бъде продължена“.

Гласуваната помощ за туроператорите трябва да се усвои през 2021 година. Ако това не се случи, средствата ще се върнат в бюджета и няма да достигнат до фирмите, се опасяват туроператорите.

"Ние разговаряхме надълго и нашироко в бранша защо рестрикциите се налагат само върху нас, а в същото време държавни и общински служители си ходят на работа неваксинирани. Затова настояваме и те да се ваксинират.

 Взехме решение днес и от четвъртък от 15 часа в цяла България да започнат масови протести заради неравноправието към нашите работници“, каза пред БНР Еньо Енев, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите "Тракия".

„Ние не сме срещу зеления сертификат, но и сроковете за това са изключително кратки, за да убеждаваме нашите служители за това. Но не е и правилно, ние да не ги допускаме до работа. Освен това от няколко дни търсим от РЗИ или през лабораториите да осигурим бързи тестове за нашите служители и а за клиентите. Оказа се, че под 30 лв. няма тестове, те са по 30 или 40 лв.", каза още в "Преди всички" Енев.

"Този проблем с тестването и зелените сертификати доведе до това в Пловдив в наши обекти, например клиентите да са много малко, щандове не бяха отворени. В същото време ние не можем да поискаме тези сертификати от проверяващите ни. Би могло да се помисли за още едно удължаване на сроковете за зелените сертификати, защото в провинцията нещата стават по-бавно.

Пари по мерките не получаваме, защото вие се водим реално не сме затворени със заповед на министъра, но работим с намален капацитет. В момента е пълнен батак. При предишните локдауни имаше ясни правила - затваряха - даваха помощи, бизнесът оцеля. Към момента, ако няма държавна политика, туризмът в България губи позиции на местно и световно ниво", обобщи Енев. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK