Тома Биков: Този Изборен кодекс е срамен и брутален

Снимка: БНТ

„Изборното законодателство се прави така, че да спечелят определени политически сили, близки на Румен Радев“

Този Изборен кодекс е срамен. Тези партии мълчат, защото са взели решение очевидно и ДБ, и БСП, и ИТН, и Мая Манолова по Изборния кодекс. Начинът по който се направи този Изборен кодекс е срамен и брутален, знае ли се кой го е писал. Това заяви на брифинг Тома Биков от ГЕРБ.

Той коментира днешното съобщение от президентството, че Румен Радев свиква на консултации партиите на 5 май за състава на ЦИК.

"Ние сме единствената партия, която не е имала информация за тези консултации за избора на новия състав на ЦИК, ние не знаем на какви критерии трябва да отговарят членовете на Централната избирателна комисия. Не знаем какво се очаква от тях, нямаме информация и всичко това се случва два месеца преди изборите", допълни Биков и съобщи, че все още ГЕРБ няма решение какви ще бъдат техните предложения за състава на ЦИК.

По думите му изборното законодателство се прави така, че да спечелят определени политически сили, които са близки на Румен Радев.

"В момента виждаме една фалшификация и опит цялото изборно законодателство да бъде приложено така, че да спечелят определени политически сили от кръга на Радев и всичко това се прави с цел той да спечели втори мандат за президент. Цената на това може да е провал на изборния и демократичен процес в България и страната може да влезе от политическа криза в конституционна. Целият Изборен кодекс, който бе направен, предразполага точно към това", коментира Тома Биков.

"Колегите мълчат по темата Русия, по темата за резолюцията на ЕП, теми които касаят пряко евроатлантизма", добави Георг Георгиев.

По думите му този брифинг на ГЕРБ е провокиран от неистини.

"Няма да позволим лъжи да се разпространяват свободно в пространството. Всяка една лъжа ще бъде разкривана. Днес Иво Мирчев каза, че било лъжа, че фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване в страната е спонсор и е дарявала пари на "Да, България", отбеляза Георг Георгиев и показа разпечатка от Сметната палата.

"Мая Манолова къде беше да коментира приетия вечерта Изборен кодекс? Защо не коментирате темата колко реално милиарди левове ще бъдат върнати в ръцете на мафията със закриването на КПКОНПИ. "Да, България" са тези, които забиват най-дълбоко меча си в стабилността и правовата държава, заедно със Станислав Трифонов, който най-политически страхливо замълча, когато трябваше да е активен. Ако чака мнозинство с 240 депутати в реалностите в България няма как да се случи", каза още Георг Георгиев.

По-рано във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс, държавният глава Румен Радев съобщи, че ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия.

Покани за това са изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание.

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на "Дондуков" 2 и ще се излъчва в реално време на интернет страницата на президентската институция.

Със свой указ днес държавният глава утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК.

По време на брифинг на ГЕРБ тази сутрин премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че служебното правителство на кандидат-президента Радев ще продължи месеци наред и това е целта.

"Няма да има и следващо правителство, независимо от резултата. Защото партиите се държат безотговорно", допълни Борисов. Според него, в момента се нанасят щети на демокрацията.

"При този "насипен" парламент, при тези взаимоотношения на политическите субекти кога ще има пълен мандат - никога", каза Борисов.

По темата за президентските избори, Бойко Борисов заяви - "няма да съм аз, категорично!". /БНТ/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK