Съкращават 1000 служители на пощите

снимка: livenews.bg, архив

До края на годината в „Български пощи” ЕАД предвиждат съкращения на около 1000 души, съобщи пред журналисти Деян Дънешки - главен изпълнителен директор на дружеството. „Имаме споразумение със синдикатите, то беше подписано на 10 януари. Преговорите бяха водени от края на миналата година. Имаме добра комуникация с нашите социални партньори”, каза Дънешки, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че се предвижда и програма за доброволно напускане. Тя ще започне от 15 януари и ще продължи до 15 февруари. В рамките на тази програма вероятно ще бъдат съкратени около 500 души.

„Предвиждат се и допълнителни мерки, които ще доведат до оптимизация, например, внедряване на иновационни технологии”, добави Дънешки. Според него до края на тази година финансовият резултат от тези и другите мерки ще бъде около 3,5 млн. лв.

"Няма опасност някои населени места да останат без служители. Всичко ще бъде съобразено със ситуацията и нуждите на населението от услугите на „Български пощи” ЕАД", увери Деян Дънешки.

В пощите в момента работят около 11-12 000 души.

Доброволно напусналите ще получат по-големи обезщетения при прекратяване на трудовите им правоотношения с работодателя, съобщи председателят на Федерацията на съобщенията към КТ "Подкрепа" Пламен Дончев, цитиран от БНР.  Онези, които бъдат съкратени, ще получат обезщетения от 2 до 10 заплати според стажа си в предприятието. Работилите над 25 години ще вземат 10 заплати, а прослужилите под три години – само две месечни възнаграждения, допълва Mediapool.

„В случай, че постигнем искания от ръководството на "Български пощи" резултат като персонал, може би няма да предприемат други мерки," заяви Дончев, но добави, че в противен случай може да се наложат преговори по отношение на съкращаване реално на персонал, съобразно разходни норми на труд.

По време не декемврийската железничарска стачка министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски неведнъж посочи, че БДЖ не е сред най-нереформираните сектори в страната и в пощите положението може да се окаже и по-страшно, припомня Mediapool. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK