Съдът проверява протоколи от 22 секции в Петрич заради "драсканици"

Снимка: Infomreja.bg

Следващото заседание по делото е насрочено за 21 декември от 14:00 часа

Административният съд в Благоевград назначи за 22 секционни избирателни комисии на територията на община Петрич извършване на комплексна съдебно-статистическа и математическа експертиза.

Ревизията на изборните книжа е по отношение на секционните комисии, в чиито протоколи няма подписи на комисията, има по един или два подписа, протоколите са с множество корекции, както и протоколи с отразени корекции без подписи. Съдът счита, че за останалите секционни комисии, в хода на откритото производство по оспорване истинността и верността на съдържанието на протоколите на всичките 92 секционни избирателни комисии на територията на община Петрич, на този етап не е необходимо преброяване на бюлетините.

Комплексната експертиза по делото следва да се извърши от статистик и двама математици. Вещите лица ще работят в съдебна зала, за което ОИК следва да достави чувалите от посочените двадесет и две секционни комисии. Съдът допуска присъствие на представители на оспорващите изборния резултат по време работата на вещите лица.

Експертизата следва да установи броят на действителните бюлетини, с отбелязана преференция за всеки от кандидатите за общински съветници, броят на недействителните бюлетини и съответстват ли данните от проверката с данните, отразени в протоколите на секционните комисии. При наличие на несъответствие, вещите лица да дадат становище би ли се променило разпределението на мандатите за общински съветници между партиите и коалициите. Експертизата има за задача и проверка относно коректността в преценката за действителност и недействителност на бюлетините, съобщават от съда.

Припомняме, че е образувано по жалба на Марио Минев, кандидат за общински съветник от листата на ДПС в община Петричи са присъединени още пет дела по описа на съда. Двама от жалбоподателите оттеглиха жалбите си преди насрочване на първото заседание.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK