Студенти играха хоро в Европейския парламент

снимка: Пресслужба Мария Неделчева

Студентите от Благоевградска област посетиха Европейския парламент, Европейската комисия и участваха в тържествата в Брюксел, посветени на Националния празник на България 3 март.  Младежите спечелиха визитата след участие в организирания от българския евродепутат Мария Неделчева, със съдействието на областния управител Костадин Хаджигаев, конкурс за мултимедийна презентация „Достоен в Европа”. Идеята на творческото съревнование бе да покаже даденостите на Благоевград, с които заема своето достойно място на европейския континент.

Заедно с лауреати от конкурси на фондация „Българска памет” и на част от останалите евродепутати от ГЕРБ, в първия ден младежите посетиха новооткрития Парламентариум. Близо 3 часа бяха в ролята на членове на Европейския парламент, вземащи решения по важните за европейските граждани въпроси и теми. Ролевата игра за това как работи демократично избраната европейска институция накара участниците да преговарят със своите връстници, да приемат директиви, да гласуват решения и да носят отговорност. Самочувствието им на добри парламентаристи се затвърди от факта, че бяха първата българска група, посетила Парламентариума и участвала в симулацията на законодателни процедури.

В рамките на двудневното посещение в Брюксел, младите хора участваха в дните на България в европейските институции, организирани по повод националния празник на страната 3 март, със специалното участие на еврокомисар Кристалина Георгиева и вицепрезидента на България Маргарита Попова.

Многобройните гости на тържеството дълго аплодираха изпълненията на талантливите български младежи, които огласиха Европейския парламент с фолклорни песни, а при първите звуци на каба гайда вицепрезидентът Мария Попова и еврокомисар Кристалина Георгиева поведоха хоро, невиждано досега в сградата на Парламента.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK