Стратегическият "Предел": Ударна работа по един труден маршрут

Снимка: Infomreja.bg

Изцяло подновена е настилката в отсечката от Симитли до Разлог

Рехабилитацията на прохода „Предел“ ще бъде завършена в най-кратък срок. Ремонтът на пътната настилка е зависим от метеорологичните условия, заявиха от АПИ след запитване на ИНФОМРЕЖА.

Изцяло подновена е настилката в отсечката от Симитли до Разлог – включително и през 20-километровия участък на Предела.

Буквално денонощен е трудът на всички работещи по проекта – и от фирмата изпълнител, и от Областното пътно управление.

Полага се маркировка, поставят се мантинела, оформя се банкет, почистват се скатове и се обезопасяват, обособяват се отбивките за отдих. Асфалтът е изцяло положен – включително и при село Градево, където имаше недовършена отсечка.

Пътят II-19 от Симитли до Банско е стратегическа отсечка. Той води към най-големия зимен курорт у нас, а същевременно през него преминава и международния трафик за Драма през ГКПП Илинден – Ексохи.

През 2005 година е последният основен ремонт, извършван в тази отсечка, което означава, че 17 години по-късно с много по-интензивен трафик и износване на настилката, тя е обновена.

Проходът е дължина от 20 km, а надморската височина на седловината е 1140 m. Той свързва долината на река Струма на запад с Разложката котловина на изток. 

Първият асфалт е положен около 50-е години на миналия век, след което през 1965 г. отново е ремонтиран заради първото издание на фестивала „Пирин пее“.

Най-силно компроментирани в местността бяха участъци при Баба Цвета и село Градево.

Очаква се пътят да бъде завършен скоро и отсечката да докаже европейското изпълнение и поддръжка. Работата е скоростта и заради падането на първия сняг, който винаги "бележи" зимата първо на прохода.

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK