Стотици кюстендилци на протест срещу Бат Сали

снимки: infomreja.bg

Стотици кюстендилци излязоха на протест тази сутрин пред Районната избирателна комисия срещу очакваното днес решение да бъде даден мандат на ДПС от Кюстендилски избирателен район.

С лозунги „Кюстендил е град на патриотични идеи“, „Не на ДПС“ и други призиви кюстендилци и дупничани се обявиха твърдо против Александър Методиев да бъде излъчен като народен представител от региона.

На протеста присъстваха кметовете на Кюстендил и Дупница – Петър Паунов и Методи Чимев, представители на различни политически партии и отделни граждани.

„Не говоря за политика обикновено и не ви събирам по такива поводи. За съжаление от два дни тече една информация, която към момента никой не отрича. Кюстендилски многомандатен избирателен район, според някои, е излъчил за депутат човек с прякор с Бат Сали. Не съм чул някой публично да е заявил подкрепа за него. Погледнати внимателно резултатите – 62 000 гласували, от които 800 гласа за това лице. 10 многомандатен избирателен район никога не е оскверняван по подобен начин и не бих говорил за политика, ако някой не нарушаваше закона драстично. Българското законодателство не може да има математическа формула , която да даде мандат на 8-ата политическа сила. Когато има закон, който е срещу българските граждани, това не е български закон. Сега разбирам защо така упорито политическата върхушка се страхува от мажоритарни избори, защото те означават да гласуваш за този район, за този човек и изпращаш него“, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Той се обърна към многобройните присъстващи и попита  дали има човек, който е гласувал за Бат Сали. Последваха викове и освирквания „Не“ и „Долу ДПС“. Паунов получи същия отговор и на въпроса си: „Смятате ли, че Бат Сали е депутатът на Кюстендилски избирателен район“.

Във връзка с недоволството от всички жители на региона вече стартира и подписка, в която само за няколко минути се включиха стотици хора.

„Тук сме всички, за да изразим нашата категорична позиция Бат Сали да не бъде депутат от Кюстендилско. Притеснени са много млади хора, че сега техните гласове ще бъдат изгубени. Нямам нищо против хората, но имам против да се изгубят толкова гласове на хора от целия регион“, каза и председателят на Общински съвет – Кюстендил Иван Андонов.

Вторият в листата на "България без цензура" Васил Иванов пък даде пример, че на последните парламентарни избори той има преференциално 1100 гласа, което е с 300 повече от тези на Александър Методиев.

В протеста се включи и историкът и общински съветник Ангел Джонев. Той заяви, че мандатът на Александър Методиев идва от съседна държава – Анадола. „Това са хора, които не знаят български и подменят по един категоричен начин вота на нас. Ако продължаваме по този начин, скоро няма да има нужда да се гласува в България, по-добре да се гласува в Анадола. Единственото решение на този въпрос е чрез нашата твърда гражданска позиция да ги спрем сега, защото идва време когато тази машина става неспирна. Време е днес свободни да се назовем“, каза още историкът Джонев.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

до Soprano-то13:08 - 09.10.2014
Стига с тия депесарски заплахи. Мирът в България се запази не благодарение на дпс, а въпреки дпс.
Soprano12:36 - 09.10.2014
E,хайде сега... :долу ДПС: нали се сещате,че ако не беше тази партиа Косово щеше да е тук в БГ.И нали виждате,че Русия ни би шута и се гушнаха с Ердоган.А те са вече 1-ва сила в НАТО.Да не стане като в Кипър.......? А доста млади генерали от турската армия са изселници от БГ.Така ,че това не е проклятието за БГ а е опора за БГ.
Браво Пешо12:09 - 09.10.2014
Браво г-н Паунов, браво. С вас сме, но не са ли малко закъснели тези протести. По - рано трябваше, когато обявиха Салито за водач на листа от Кн.
the green11:25 - 09.10.2014
Благоевград е с вас! Долу дпс!

FACEBOOK

//