Стоянов за покровнишкия мост: Документацията бави изграждането, държавата е виновна

Снимка: Infomreja.bg

„Ние не можем да „отлепим“ от документите, за да започне изграждането“

Документите бавят изграждането на покровнишкия мост. Местенето на тръбата с газ води до административни неуредици. До „първа копка“ така и не се стигна през 2022.

Това стана ясно от извънреден брифинг, даден от кмета на Благоевград Илко Стоянов.

Припомняме, че вчера Стоянов бе част от работна група, свикана в МРРБ.

По инициатива на заместник-министър Николай Шушков, днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството се проведе работна среща, на която бяха обсъдени проблемите, които забавят строителните дейности и бяха предложени варианти за решаването им. В нея участие взеха областният управител на Благоевград Стоян Христов, кметът на община Благоевград Илко Стоянов, председателят на  Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Венцислав Ангелов и инж. Десислава Паунова член на УС, управителят на ВиК –Благоевград инж. Мартин Петров, представители на консорциума, спечелил обществената поръчка за строителство на новия мост „ДЗЗД „Мост Покровник“, представели на газовото дружество „Аресгаз“ и др.

Форсира се проектът за изграждане на нов мост над река Струма при село Покровник, обявиха след срещата в МРРБ от ведомството.

Днес кметът на Благоевград заяви, че още при пропадането на моста и обявеното на 12.12.2021 извънредно положение, е могло да се вземат спешни мерки за изграждането на съоръжението, тъй като вариант за ремонта му няма, а не да се преминава от процедура към процедура, водещи до административни забавяния.

„Ние не можем да „отлепим“ от документите, за да започне изграждането“, каза Стоянов.

Той обяви, че мост ще има, оптимист е, но не знае кога.

„Държавата е виновна за забавянето“, каза още Стоянов.

Вчера от срещата стана ясно, че една година държавата е изгубила в бездействие. Това призна самият бивш областен управител и настоящ зам.-министър – Шушков. Юрисдикция върху този проблем Общината нямаше. Вторият момент след вчерашната среща е, че нямаме все още дата и яснота кога ще има готов проект, тъй като имаме проблем с преместването на тръбата с газа. Не е ясно за чия сметка ще се премести тя, заяви Стоянов.

Вчера на срещата е коментирано и изграждането на временен мост.

Аз настоявах за едно – да получим дата, на която ще започнат дейностите по изграждане, каза Стоянов.

Припомням на Шушков, че държавата може да е бездействала, ала той бе част от тази държава като областен управител. Факт е, че към момента само има срещи между работни групи, допълни градоначалникът.

Местенето на тръбата обаче не е проблем на газопреносната фирма, станало ясно от срещата. То ще струва около милион. Това се е знаело още в самото начало при подготвянето на проекта за изграждането на моста.

„По-добре да ни бяха дали парите, а ние да си движим процедурите. Може би щеше да реагираме много по-бързо от държавата“, каза още Стоянов.

Институционалните проблеми са свързани с това, че провеждаме само срещи, а нищо не се върши. До 20-и януари е насрочена дата за нова среща, допълни кметът.

Стоянов не изключва вариант местният проблем да се превърне в национален чрез провеждането на протест. Кметът е притеснен, че ако отново придойдат води, мостът заедно с тръбата може да бъдат напълно разрушени и това да прекъсне и отоплението на десетки общински сгради и домакинства.

Някой е сбърка, той не се извинява, не казва кой е виновен и не се казва истината. Мост ще има, но не зная кога. Проектът е готов на 95% защото не е ясно дали ще се включи тръбата или не в това ново съоръжение. Държавата е виновна, да си поеме отговорността, завърши Стоянов.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//