Сретение Господне и Петльовден

снимка: orizari.wordpress.com

Сретение (срещане) Господне е един от 12-те големи празници в годината. На този ден се възпоменава описаното от евангелист Лука с неповторим драматизъм и художествено майсторство посрещане на Младенеца Иисус от престарелия праведник Симеон.

Според Мойсеевия закон всяко първородно дете от мъжки пол се посвещава на Бога. Определена била и цената за откупуване на новороденото. След навършване на 40 дни майката на детето принасяла агне в жертва на Бога. Света Богородица се подчинила на този закон. Донесла своя Младенец в Йерусалимския храм. По това време в Йерусалим живеел благочестивият старец Симеон.

От Дух Свети му било обещано, че той няма да види смърт, докато не видят очите му Родения от Девица. Когато Света Богородица донесла Своя младенец в храма, праведният Симеон го прегърнал и в пророческо вдъхновение извикал: "Сега отпускаш Твоя раб, Владико...". Това е възторжена молитва, която и до днес се чете в християнските храмове.

Днес се отбелязва и Петльовден - български народен празник, обичай с регионално разпространение. Чества се главно в източнобългарската етническа територия — от Одринско и Лозенградско, до Добруджа. Празнува се на 2 февруари (н. ст.) или на 20 януари (според старото летоброене).

Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата; на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци[1].

Празникът е познат под различни имена, което се дължи на съвпадането на датата на неговото честване с датата на християнския празник, почитащ паметта на Св. Евтимий Търновски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK