Социалистите от Гоце Делчев твърдо зад БСП

Валери Сарандев, Емил Костадинов, Тодор Радулов и Владимир Москов, снимки: infomreja.bg

102-ма делегати от всички структури на БСП в община Гоце Делчев твърдо застанаха зад партията си. Това бе декларирано снощи на проведената в Гоце Делчев общинска конференция, на която бяха гласувани и номинираните кандидати за евродепутати от Коалиция за България.

Социалистите с изказванията си и единното си гласуване гарантираха своята лоялност към партията, водена от Сергей Станишев, като обявиха, че след заявката на бившия президент Георги Първанов и евродепутата Ивайло Калфин да се явят с паралелна листа на евровота през май се чувстват по-консолидирани и мотивирани да работят за кандидатите на БСП, така че партията да спечели изборите и да бъде първа политическа сила с най-много евродепутати.

Делегатите на конференцията единодушно приеха и декларация, в която изразиха недоумение и обида от постъпката на съпартийците им Георги Първанов и Ивайло Калфин, като зададоха и логичните въпроси: "Защо точно сега?" и "Защо Георги Първанов използва Ивайло Калфин в опита си за разцепление на БСП?".

"Въпреки нескритото си огорчение, настояваме за диалог, за да загасим искрата, преди да се е разпалил огънят и да намерим пътя към единството", заяви председатлят на общинското ръководство на БСП Валери Сарандев. Това бе и позицията на социалистите, която те изразиха в единодушно приетата на форума декларация.

В залата се чуха и по-остри изказвания. "Къде се е чудо и видяло две листи от една партия, искат да бъдат вождове и Татяна Дончева, и Георги Първанов, и Румен Петков, но ние няма да позволим разцеплението да се случи. Получава се наистина разнобой, но ще намерим пътя да останем единни", заяви Карамфила Гюрова, дългогодишен член на БСП.

Единствената и явна опозиция в полза на проекта АБВ се оказа Васил Циров, член на БСП - Гоце Делчев и импресарио на певицата Николина Чакърдъкова. Двамата участваха на учредителното събрание на АБВ в столицата. 

Циров заяви, че Сергей Станишев е знаел за намерението на Първанов относно размразяването на проекта АБВ намерението да участва с паралелна листа в евровота месец преди това да се случи. Реакцията била придружена с упреци, без да се направи опит за какъвто и да е диалог.

"Защо никой не попита защо е направена тази листа? Не ви ли е малко неудобно да цитирате в-к "Галерия", а не в-к "Дума", отправи въпрос към Валери Сарандев Циров по повод изнесените в доклада опасения, факти и съмнения, които в последния месец вълнуват членовете и симпатизантите на левицата.

В отговор Сарандев заяви: "Ако бях цитирал в-к "Дума", щеше да е още по-страшно, защото там се публикуват много скандални неща за проекта АБВ и неговите цели. Както виждате, опитваме се да запазим добрия тон, избягвайки драстичните критики, защото се надяваме да се стигне до диалог между двете страни".

Той освен че представи работата на досегашните евродепутати, чийто мандат приключва, заяви, че Ивайло Калфин е един от най-успешните и уважавани евродепутати, направили много както за България, така и за БСП.

На конференцията Сарандев изтъкна постиженията на правителството на Пламен Орешарски на фона на сложната обстановка в страната, както и в парламентарната група на Коалиция за България.

Социалистите смятат, че битката е лидерска и се цели разцепление на БСП в полза на ГЕРБ. Имаше и мнения, според които Станишев пречел както на Първанов, така и на Бойко Борисов. 

Очакванията са, че втората листа няма да бъде реализирана. "Обречен си, щом тръгваш срещу своите. Съжаляваме за Калфин", бяха думите на Валери Сарандев.

"Да замразят своя проект до май и да размислят, след това ще се помиряваме въпреки огорченията. Имам надежда, че този проект може да бъде спрян", коментира и депутатът Емил Костадинов, който бе гост на конференцията в Гоце Делчев.

Делегатите гласуваха явно и с пълно мнозинство приеха номинираните 9 кандидати за евродепутати от листата на Коалиция за България. Името на Ивайло Калфин бе извадено от номинациите.

Така неврокопските социалисти приеха за водач Сергей Станишев, следван от Илиана Йотова, Деница Караджова, Корнелия Нинова, Мая Манолова, Георги Пирински, Евгени Кирилов, Петър Корумбашев и Галина Василева.

Депутатът Тодор Радулов, заместник-областният управител Костадин Дурчов, кметът Владимир Москов, председателят на Общинския съвет в Гоце Делчев Ангел Гераксиев и лидерите на общинските структури в общините Гърмен и Сатовча - Марияна Стругова и Милко Серкьов бяха сред официалните гости на общинската конференция на БСП в Гоце Делчев.

 

Васил Циров

КОМЕНТАРИ

Есма19:47 - 21.01.2014
Забрави с гласовете на коя партия беше избран за президент, а сега защо ......Хитра лисица е той.
анонимен18:04 - 21.01.2014
Станишев не един и два пъти се е доказвал като потенциал на БСП.И защо да не застане зад Местан и Доган. Сега пък Първанов си показа истинското личице с тази ехидна усмивчица. Съжалявам, че винаги съм гласувала за него. Мазньок!!!
hihihihihihi17:50 - 21.01.2014
Зад него са защото е на власт
jj16:46 - 21.01.2014
102 делегата, 102 гласа са гея, останалите симпатизанти гласувайте за първанов, щото тия са бита карта! ако гласувате за станишев, получавате доган, местан и другите мазници!

FACEBOOK

//