Словенският премиер призова лидерите на страните в ЕС да признаят Палестина

Роберт Голоб Снимка: Туитър

Словенското правителство започна процедура за признаване на Палестина

Словенският премиер Роберт Голоб заяви в интервю за СиЕнЕн, че е изпратил писмо до лидерите на страните членки на Европейския съюз, в което ги призовава да се присъединят към процеса на признаване на държавата Палестина, съобщи словенската национална телевизия РТВ Сло. Той описа събитията в Газа като „катастрофа, на каквато не сме били свидетели досега“. 

„Мисля, че с единство на европейско равнище можем да бъдем много по-важен играч на международната сцена, особено в Близкия изток. В момента има много различия между страните членки на ЕС. За съжаление, това не помага за установяването на мир в Близкия изток, така че първо трябва да се установи единство на европейско равнище“, каза Голоб и допълни, че според него може да се увеличи натискът върху Израел и Хамас и да се постигне мир в Близкия изток.

Той обясни, че призивът му е за незабавно започване на процеса по признаване на Палестина и показване на солидарност с палестинския народ. Според него обаче в процеса на признаване страните трябва ясно да изразят очакванията си към двете страни. Те включват прекратяване на военните действия, освобождаване на заложници и полагане на усилия за решение с две държави. 

„Събитията в Газа са по-трагични, отколкото може да се опише с думи. Това е човешка катастрофа, на каквато не сме били свидетели досега“, подчерта словенският премиер.

Премиерите на Словения, Испания, Ирландия и Малта представиха през мартсъвместно изявление, в което изразиха готовност да признаят Палестина., „ако това даде резултати и ако са налични условията за това“. Миналата седмица словенското правителство започна процедура за признаване на Палестина, като възнамерява да приключи процедурата до 13 юни.

Ирландският вицепремиер Михол Мартин каза в сряда, че Дъблин ще признае Палестина до края на месеца. Испанският премиер Педро Санчес съобщи, че датата за приключване на процедурата в Испания ще бъде ясна през следващата седмица. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//