Иран издирва хеликоптер с президента и външния министър на борда

Ебрахим Раиси Снимка: ЕПА/БГНЕС

Издирването е затруднено от лоши метеорологични условия

След "твърдо" приземяване иранските власти провеждат операция за хеликоптер, който според държавната иранска агенция ИРНА е превозвал президента Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амирабдолахиан след среща с ръкоодството на Азербайджан.

Държавни медии казват, че инцидентът е станал в неделя близо до Джолфа в иранската провинция Източен Азербайджан. Това е в района на северозападната граница на Иран, част от която е с Азербайджан. Там Раиси се срещна в събота с колегата си Илхам Алиев.

На борда, според телевизия Ал Джазира" е бил и аятолах Мохаммад Али Але-Хашем, представител на иранския върховен водач в провинцията.

На борда на други, успешно върнали се хеликоптери, са били министърът на енергетиката Али Акбар Мехрабиан и този на транспорта Мердад Базърпаш. Агенция "Тасним" твърди, че хора, намирали се с президента в засегнатия хеликоптер, успели да съобщят за проблема с телефонно обаждане.

Вътрешният министър Ахмад Вахиди казва, че е осъществен контакт с хеликоптера, но може да отнеме време аварийните служби да се доберат до него поради метеорологичните условия (включително мъгла).

Раиси е президент от 2017 г., след като през 2021 г. бе преизбран за втори мандат с 62% от гласовете при ниска избирателна активност (под 50%) с над 14% невалидни бюлетини. По негово време, преди година и половина, страната се сблъска с едно от най-големите изпитания от началото на режима на аятоласите в края на 70-те години на миналия век, след смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана от полицията през септември 2022 г. /dnevnik.bg/ 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//