Лавина затрупа скиор на един от улеите в района на Седемте рилски езера днес по обяд. За това съобщи пред ИНФОМРЕЖА Кирил Чолаков от ПСС към БЧК.

„Човекът просто е имал късмет. Един от колегите е видял, че пада лавината, завлича го надолу и го потрупва. Виждала му се е само главата. Благодарение на това, че колегата го е видял е спасен живота му. Той е повикал и другият планински спасител, който по това време е бил на смяна“, разказа още Чолаков.

Той определи ситуацията като чист късмет за туриста, още повече, че не е имал необходимата екипировка – лавинен уред, чрез който да го търсят при евентуално затрупване.

По чудо скиорът се е разминал само с уплахата и усукано коляно.  

Това е първи случай на затрупан от лавина на Рилските езера от началото на годината. За момента обстановката е спокойна, има акции, но те са предимно на писта.

 „Не е проблем карането на писти, а извън пистовото каране, което е доста често срещано при нас. Надяваме се тази събота и неделя да няма инциденти, защото лавинната опасност е доста повишена. След всичките студове и снега, който падна, допълнително ситуацията се усложни откъм падането на лавини“, коментира още Кирил Чолаков.