Шарка по овцете плъзна в Кочан

снимка: infomreja.bg, архив

Шарка по овцете и козите плъзна в сатовчанското село Кочан. Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград са установили 20 животни от стадо с 225 овце и две кози с признаци на опасната болест.

Извършени са клинични прегледи и са взети кръвни проби. Лабораторните изследвания са потвърдили заболяването в стадото. Заразените животни са изолирани и ще бъдат принудително убити и загробени.

Определена е предпазна зона около огнището на болестта с радиус 3 километра, в която влизат селата Кочан, Ваклиново и Фъргово. Отделно от това ще бъде наблюдавана зона с радиус 10 километра в община Сатовча, която стига и до селата Любча, Црънча и Бръщен в област Смолян. В тези зони се забранява придвижването на овце и кози. В обора на заразените животни ще бъде напарвена дезинфекция, а собственикът ще бъде обезщетен.

Екипи на Областната дирекция по безопасност на храните и частнопрактикуващите ветеринарни лекари пък започват ежедневни клинични прегледи на овцете за заболяването в селата на границата с Гърция и Македония.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//