Северна Корея изстреля балистична ракета

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Отношенията между двете Кореи са в една от най-ниските си точки от години

Военните на Сеул съобщиха, че Северна Корея е изстреляла балистична ракета в четвъртък, което накара Япония за кратко да предупреди жителите на северния регион Хокайдо да потърсят убежище.

Южнокорейските военни заявиха, че са "засекли една балистична ракета със среден или по-голям обсег на действие, изстреляна от района на Пхенян в 0723 ч. (1023 ч. по Гринуич)".

Ракетата е била изстреляна по траектория, насочена нагоре, а не навън, което обикновено се прави, за да се избегне прелитане над съседни държави, и "е прелетяла 1000 км, преди да се приземи в Източно море", заявиха военните, като имаха предвид водния басейн, известен още като Японско море.

"Южнокорейското и американското разузнаване анализират спецификата", заявиха от Обединения комитет на началник-щабовете, като добавиха, че "поддържат максимална готовност чрез тясна координация със Съединените щати".

По-рано японски представители потвърдиха, че ракетата не е паднала на територията на страната и не представлява заплаха за жителите.

Министрите на климата и околната среда от Групата на седемте трябва да се срещнат този уикенд в Сапоро, регионалната столица на Хокайдо, месец преди срещата на върха на групата в Хирошима.

Изстрелването е последното от поредицата забранени оръжейни изпитания, проведени от Пхенян, който тази година вече изстреля няколко от най-мощните си междуконтинентални балистични ракети.

Освен това е тествал и подводни дронове, за които държавните медии твърдят, че са способни да носят ядрени оръжия - известни като Haeil или tsunami на корейски - и които според тях са способни да предизвикат "радиоактивно цунами".

В понеделник севернокорейският лидер Ким Чен Ун присъства на заседание на Централната военна комисия, за да обсъди начините за "справяне с ескалиращите действия на американските империалисти и южнокорейските марионетни предатели за разгръщане на агресивна война", съобщи Корейската централна информационна агенция в Пхенян.

Ким нареди възпиращите способности на страната да бъдат укрепени с "нарастваща скорост" и по "по-практичен и настъпателен" начин.

Отношенията между двете Кореи са в една от най-ниските си точки от години, като миналата година Пхенян се обяви за "необратима" ядрена сила, с което на практика прекрати възможността за преговори за денуклеаризация.

По-рано тази година Ким нареди на военните да засилят ученията, за да се подготвят за "истинска война".

В отговор на това Вашингтон и Сеул засилиха сътрудничеството в областта на отбраната, организирайки съвместни военни учения с модерни стелт самолети и високопрофилни американски стратегически средства.

Северна Корея разглежда тези учения като репетиции за инвазия и във вторник ги определи като "неистови" учения, "симулиращи тотална война срещу" Пхенян. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK