Сатовча на косъм да остане без секции! ВАС реши казуса след две обжалвания

Снимка: Infomreja.bg

Прецедентна ситуация не само за общината, но и за България

Жителите на община Сатовча има опасност да не гласуват. Не защото са изгубили това право, а защото няма къде.

Прецедентна ситуация не само за общината, но и за България – имаш право на вот, няма къде да го упражниш. Пред това се изправя РИК – Благоевград, след като на 17 март в Комисията  постъпва писмено предложение от Сатовча за съставите на секционните избирателни комисии.

На консултациите са участвали представители на всички парламентарно представени в 48-то Народно събрание партии и коалиции.

При консултациите не е постигнато съгласие по отношение на разпределението по отделни секции на членовете на СИК, по-конкретно: за СИК № 15 и СИК № 22. Протоколът е подписан с възражение от представител на Коалиция „Демократична България – Обединение“, в което същият навежда, че не са съгласни с разпределението на местата по отделните комисии, тъй като в Секция № 15 и Секция № 22 нямат представител.

След извършена служебна проверка от РИК се установява, че при квотното разпределение на членовете на секционните избирателни комисии, не е спазена, а именно: "Всяка парламентарно представена партия или коалиция има право на не по-малко от един член от състава на секционната избирателна комисия".

В изпълнение на цитираната законова разпоредба, РИК изготвя приложение за назначаване членове на СИК в община Сатовча, като нередността  е отстранена и всяка парламентарно представена партия и коалиция има не по-малко от един член от състава на секционните избирателни комисии в общината.

Така, РИК взема решение и назначава състава на секционните избирателни комисии на територията на Община Сатовча. 

Решението подлежи на обжалване пред Централна избирателна комисия в срок 3 дни от обявяването му.

Коалиция „Демократична България – Обединение“ обжалва решението на РИК пред ЦИК и казусът влиза във ВАС.

Върховните магистрати приемат, че жалбата е основателна, тъй като при постановяване на оспореното пред съда решение са допуснати нарушения, които обуславят неговата отмяна.

Във ВАС преценяват, че безспорно РИК-Благоевград не е назначила СИК за Община Сатовча в законовия срок.

След като не е изпълнила вменените от законодателя задължения, а е отменила решението на РИК и е върнала преписката за ново произнасяне, ЦИК е постановила незаконосъобразен административен акт, който следва да бъде отменен.

Поради това преписката следва да се върне на ЦИК за изпълнение на задължението по чл. 91 ал. 13 от ИК за назначаване на секционни избирателни комисии на територията на Община Сатовча за провеждане на изборите, съобщават от ВАС на 22 март.

Преписката се връща в ЦИК, но отново е обжалвана и отново отива във ВАС за по-малко от 20 дни.

Снощи късно е излязло решението на ВАС, с което се отхвърля жалбата срещу решението на ЦИК за определяне състава СИК. Тоест решението на ЦИК остава в сила, и то остава по начина, по който са разпределени членовете на ЦИК.

От РИК – Благоевград, съобщиха, че избори в Сатовча ще има и че от Комисията ще се справят в рамките на последните три дни да бъдат сформирани секциите.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK