С възстановка неврокопчани посрещат освободителя си генерал Ковачев

снимка: infomreja.bg, архив

Грандиозно честване на 100 години от Освобождението на Неврокоп, днешен Гоце Делчев, от османско владичество подготвя общинската администрация в града. Честванията на паметната дата стартират в понеделник – 15 октомври и ще продължат цяла седмица, включително и в неделя.

Голямата атракция по време на честванията ще бъде в Деня на освобождението на града – 19 октомври, когато с историческа възстановка в Гоце Делчев ще влезе генерал Стилиян Ковачев – пълководецът на Родопския полк, освободител на Неврокоп.

За всенародното веселие ще се погрижат Ансамбъл „Пирин“ и местни изпълнители.  

По време на едноседмичните празници официално ще бъде открит Домът за стари хора, както ще бъде даден стартът и на атрактивния Фестивал „Културна мозайка Неврокопски панаир 2012“.

Празниците в Гоце Делчев ще стартират с фотоизложба на снимки от Света гора и с откриването на тематична експозиция, посветена на 100-годишнината от Освобождението на Неврокоп. Фотосите са предоставени от фонда на Държавен военно-исторически архив - гр. Велико Търново и Общинския исторически музей в Гоце Делчев.

И двете изложби ще бъдат разположени в Дома на културата, а жители и гости на града и региона ще имат възможност да ги разглеждат през цялата празнична седмица.

Местни творци също ще открият по случай 100 години от от освобождението на града свои изложби в Народно читалище „Просвета“.

Празничен концерт ще изнесе школата по китара с ръководител Огнян Вълев. Неврокопският краевед Иван Марков пък ще представи пред ценители и общественост книгата си „Свободата изгрява над Пирина“.

В чест на Освобождението Неврокопският митрополит ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, а общинските съветници от Гоце Делчев ще проведат тържествена сесия.

Пред паметника на Гоце Делчев в местността „Попови ливади”, пред мемориала на войводата на площад „Гоце Делчев“, както и пред паметника на ген. Ковачев в двора на Помощното училище ще бъдат поднесени венци и цветя.

През празничната седмица ще бъде официално открита и паметна морена на Пейо Яворов – първия кмет на Гоце Делчев.

Празниците на Гоце Делчев ще бъдат закрити в неделя с общоградско фолклорно веселие в градския парк, където концерт-спектакъл ще изнесат Поли Паскова и ансамбъл “Чинари”, а след това е предвидена дискотека на открито.

 

КОМЕНТАРИ

Димитър21:17 - 11.10.2012
Дедо Коле, извинявай че ще те поправя, но не обиждай поп Кръстьо. Той не е предал Левски, историята го доказа категорично. http://synpress-classic.dveri.bg/03-2004/popKrastio.htm Това е само част от информацията, която може да се намери в Интернет по случая. Аз имам книги по темата, важното е едно - поп Кръстьо не е предателят на Васил Левски!
до Запознат15:02 - 09.10.2012
Запознат, не се коси този който пише е един на брой , той не представлява обществеността на Гоце Делчев и общината ни ,остави го нека си успокоява болният мозък с просташки коментари . Явно си е получил заслуженото и от съдбата за да е такова черногледо говедо . Болен националист който не може да си намери мястото в обществото . Що не пише коментари във фейсбук с истинското си име и сурат на митьо тъмбата , щото е мишка затова .
до кмета11:24 - 09.10.2012
Браво Москов!?....Как ли гледат твоите коалиционни партньори от ДПС на честванията?
Запознат08:47 - 09.10.2012
Е бива и бива злоба ама чак пък толкова! За Българина дори и добро да направиш той пак ще те оплюе! Който пише по коментарите вероятно е забелязал, че коментарите ми относно злободневни теми са меко казано остри, но да плюеш по този и онзи относно този светъл празник!?! Не го разбирам! Дерзайте, Приятен ден

FACEBOOK