С двудневен събор отпразнуваха 112 години от Горемското въстание

снимка: Община Струмяни

Традиционно високото малешевско село на община Струмяни всяка година отдава почит на загиналите в Горемското въстание през 1902 г. и последвалите го събития в 1903 г.

Село Гореме е един от главните въстанически центрове, активна дейност развива учителят Стоян Стаменов, войвода на местна чета, която е разбита от турците в  навечерието на Илинденско-Преображенското въстание.

Признателните поколения издигнаха паметник и всяка година се събират, за да си припомнят патриотизма, родолюбието и жертвоготовността на героите.

С преклонение пред паметника на героите, станали жертва пред олтара на отечеството в името на вяра, род и родина,  започнаха двудневните тържества в Гореме.

Стотици жители и гости се зарадваха на реставрирания паметник и на изградения нов площад, изцяло ремонтиран и построен с общински средства, благодарение на кмета на община Струмяни Емил Илиев.

Празничен благослов и приветствие отправи към стотиците жители и гости на Гореме Негово Висопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия, под чието духовно водачество се реставрира храмът „Св. Димитър”.

Той поднесе и благодарствени грамоти на 35 дарители и спомоществователи, първият от които – кметът на община Струмяни Емил Илиев за изключителен принос за духовно, културно и инфрастурктурно обновление на Гореме.

Площадът на селото побра над 1000 души в двете празнични вечери, а на сцената, изградена в битов стил, свириха берковски и гоцеделчевски оркестър.

„Празниците на Горемското въстание са празници на рода и принадлежността към една героична история, които са повод за гордост и добро самочувствие за всеки жител на община Струмяни. Те са почит към паметта, но и отдаване на значимото на съвременните постижения", сподели кметът Емил Илиев и допълни:

"Тук е мястото да благодаря за отличието, но и в същото време искам да се преклоня пред духовния подвиг на един човек, вдъхновител на значителните промени в село Гореме – Негово Високопреподие архимандрит Антим. До края на годината, под неговото водачество, ще бъде осветен изцяло ремонтираният и обновен храм „Св. Димитър”.

Емил Илиев пожела обновлението на селото да върне хората в него.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK