Румяна Бъчварова в Кюстендил: Феноменът на битовата престъпност надхвърля възможностите на МВР

Снимка: Infomreja.bg

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова взе участие в работна среща "Заедно в превенцията на престъпността" с ръководствата на областните дирекции на МВР и местната власт в четирите области Кюстендил, Благоевград, Перник и София област. 

Заседанието, което се проведе в парк-хотел "Кюстендил", е част от съвместната инициатива на МВР и Националното сдружение на общините за ангажиране на всички институции, имащи отговорности за подобряване на средата за сигурност.

„Темата за борбата с битовата престъпност е социално значима и политически експлоатирана. Феноменът на битовата престъпност отразява всички икономически и социални проблеми в обществото и тяхното натрупване. Този феномен изисква подход, който надхвърля възможностите на МВР. Това е проблем, с който ние се сблъскваме ежедневно и не можем да го оставим встрани от нашето внимание и нашите усилия.

Натрупването на икономическите трудности, последващите социални проблеми, въпросът с народопсихология, предистория, особености и профил на населението в отделните региони създава условия за проявата на криминални явления и ни поставя в ситуация, в която колкото и усилия да полагаме, да не получаваме желаните от нас резултати", коментира Бъчварова.

Тя допълни, че анализът на този вид престъпления показва, че засиленото полицейско присъствие е само един от възможните начини за промяна в ситуацията. 

"По-важно е да се използват всички налични ресурси и средства, веднъж като МВР, второ - като социална и политическа система", каза силовият министър.

Като пример към този подход вътрешният министър посочи възстановяването на централно ниво на Съвета по превенция на престъпността, който на практика компилира усилията на всички министерства. Досега всяко от тях е работило по различни направления в тази посока, но идеята от една страна е да се постигне активизиране, а от друга - всички тези усилия да се съберат на едно място и да се постигне общо управление на процеса.

В съвета вече са разпределени темите, изготвен е и план, с който да се гарантира синхронно изпълнение и да се постигне по-добър ефект. Министър Бъчварова посочи, че в рамките на тези задачи стои и целта да се активизира работата на комисиите за обществен ред и сигурност на местно ниво, те да се превърнат в ефективни органи и генератор на усилия. В този смисъл помощта на местната власт е изключително важна, в рамките на коалицията трябва да участват всички заинтересовани страни, да се изработи конкретен план, който да изгражда такава среда, в която мерките на МВР да имат по-добър ефект.

"Целта е да изградим общ механизъм, който да работи и да покаже на хората, че работим, за да са по-сигурни. Голяма част от битовите престъпления се извършват от хора, които рецидивират.  Ситуацията при която работи цялостната държавна система възпроизвежда цикъл, по който се развива едно такова престъпление. Това означава че се нуждаем от ефективно правораздаване и тук имаме разбирането на Министерството на правосъдието и Съдебната система", заяви тя.

Бъчварова подчерта и важността на пробационните марки, които биха дали нов шанс на такива хора. На местно ниво тя акцентира върху възможностите на кметовете за създаване на благоприятна среда, за работа сред подрастващите, където се крие и част от проблема. 

Министър Бъчварова изрази своето задоволство от постигнатоно добро взаимодействие на МВР със сдружението на общините, свързано със съвместната работа в сектор сигурност.

„Изпитвам задоволство от това, че МВР вече е двигател на подобни срещи и подобни партньорства. Вече повече от 6 години обсъждаме темата за сигурността в сектора, много дебати бяха проведени. Радвам си, че днес сме център на подобна дискусия“, заяви от своя страна кметът на община Кюстендил Петър Паунов. 

На срещата присъстваха главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, заместник-министрите Красимир Ципов и Филип Гунев, директорът на ГД “Национална полиция“ гл.комисар Христо Терзийски, Лилия Борисова – секретар на Националния съвет по превенция на престъпността.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//