РСМ назначава специален прокурор, който да следи за езика на омразата

Снимка: БГНЕС

Трябва да се прекъсне този цикъл на инциденти, провокации и насилие между България и Република Северна Македония, коментира Буяр Османи

В Република Северна Македония трябва да има нулева толерантност към актове на насилие. Българската общност е в период на интегриране в обществото. Toва заяви министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в интервю за БиТиВи за инцидента с Християн Пендиков.

Той обясни, че един от извършителите на побоя над Християн вече е в ареста. Османи иска да изчака разследването, но за него е важно това, което казва майката на момчето, че инцидентът е станал заради етническата му принадлежност. Трябва да се прекъсне този цикъл на инциденти, провокации и насилие между България и Република Северна Македония, коментира Буяр Османи.

По думите му мнозинството от гражданите на Република Северна Македония искат приятелство с България. Няма да позволя да има безнаказаност.

Той посочи още, че чувството в РСМ за имената на българските клубове е, че са провокации. Българските културни клубове ще трябва да сменят имената си, изтъкна Буяр Османи и добави, че ще покани представителите на българските клубове на разговори, за да могат да бъдат интегрирани в Северна Македония.

Османи е на мнение, че никой не може да забрани на българската общност в РСМ да членува в най-различни организации и клубове. Няма системна дискриминация спрямо българите в РСМ, добави външният министър на Северна Македония. Република Северна Македония ще назначи специален прокурор, който да следи за речта на омразата.

Той призова България също да помогне за изкореняване на езика на омразата между България и РСМ. Всеки гражданин на България е добре дошъл в Северна Македония, но трябва да намерим начин да се уважаваме помежду си и да не се допускат инциденти, настоя Буяр Османи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK