В Шипочано отпразнуваха Бабинден и Световния ден на прегръдката

Снимка: Infomreja.bg

Това бе първото събитие за тази година от името на новоучреденото читалище "Пробуждане-2022"

В новосъдаденото НЧ "Пробуждане-2022" в с. Шипочано, Кюстендилско, отпразнуваха Бабинден по стар и по съвременен български обичай, обединени заедно с жените и бабите на този хубав празник, който уважава и пресъздава обичая за раждането на новия живот.

Почерпиха се за здраве и повече дечица да се раждат и конкурс за кулинарни произведения даже успяха да си направят. И лекциите, които изслушаха от д-р Юрий Хранов - акушер гинеколог, дошъл специално при тях от столицата.

В село Шипочано се борят с демографската криза. На 21.01.2023 г. се роди бебе от женски пол, което е третото дете в семейство, след други две дъщери - близначки. От читалището приемат предложения за име на новороденото.

Шеговито, но с много старание и отговорност в Шипочано отбелязаха Деня на родилната помощ, както и Световния ден на прегръдката.

С д-р Юрий Хранов говориха за миналото, настоящето и бъдещето на раждането на живот.

От гостенката - специалист по семейни констелации Мирослава Христова, местните жители научиха повече за пътя преди раждането, отражението на абортите в семейната система и как можем чрез семейни констелации да променим кармата си. Тя връчи и грамотите на победителите в кулинарния конкурс - баби с дългогодишен стаж като такива и кулинарни изкусителки.

Отбелязването на Деня на родилната помощ и Бабинден бе първото събитие за тази година от името на новоучреденото читалище "Пробуждане-2022" - с. Шипочано. То бе озаглавено "Раждането. Животът. Пътят".

С това се постави началото на културните събития от културния календар на читалището за тази година. Празникът се откри в 11 ч. от д-р Ирина Йовчева в зала "Райнер". На него присъстваха както гости от селото, така и от градовете Кюстендил и София. Като специални гости на събитието присъстваха д-р Юрий Хранов - специалист акушер-гинеколог от СБАЛАГ "Майчин дом", и Мирослава Христова - енергиен терапевт и семеен констелатор.

Акцент на събитието беше раждането, разгледано през тиадата минало-настояще-бъдеще. Д-р Хранов запозна гостите с ролята на възрастните жени, които са израждали бебетата в миналото. Очерта съвременните тенденции при ражданията през погледа на своята 35-годишна практика.

Разказа малко повече за роботизираните операции, които подпомагат неговата работа и тази на неговите колеги. Сподели информация, че се увеличава възрастта на родилките, особено на тези, които са заченали чрез инвитро процедури. Спомена за родилка на възраст 56 г. Също така разясни рисковете, които спохождат ражданията в по-късна възраст.

Даде съвет към по-младите гости в залата да правят своя избор да станат майки на възраст до 25 години. На въпроса на д-р Йовчева относно ролята на раждането на дете за здравето на майката в бъдеще д-р Хранов отговори така "Жени, които не раждат деца, раждат миоми". На въпроса как предпочитат да раждат съвременните български жени, АГ специалистът отговори, че "50% раждат нормално, а останалите 50% предпочитат т.нар. секцио, за да избегнат болката".

Интервенцията става все по-достъпна и бъдещите майки все по-често се възползват от нея. "В частните болници се раждат повече деца чрез секцио спрямо държавните". Като съвет към младите майки д-р Хранов препоръча да се доверят на опитността на акушер-гинеколозите, да избират болниците, в които ще получат специализирана помощ, съвети и грижа с подходящата апаратура. Не препоръчва раждане у дома, с дула.

На въпрос на Диана Попова относно ръста на родените деца-аутисти и такива със синдорм на Даун д-р Хранов отоговори, че всичко се дължи на промяна в околната среда. На въпроса на д-р Йовчева за ролята на бащите при ражданията и дали е важно за двойката да се осигури достъп на бащата в родилна зала специалистът отговори, че не се допускат бащите в родилна зала, защото гледката не е приятна и често се случва мъжете да намразят жените си след раждане. Д-р Хранов отбеляза, че към момента преобладават мъжете акушер-гинеколози, тъй като това е професия, свързана с физическа издръжливост.

По традиция на всяко събитие д-р Йовчева приветства гостите с късметчета. Темата за "Животът" присъстваше като цитат от известни мислители на всяко едно от късметчетата, които гостите избраха.

Световният ден на прегръдката бе почетен с кратко пояснение от д-р Йовчева за отделянето на окситоцин "хормона на любовта" по време на прегръдка. И както Мечо Пух казва: "Прегръдката е целувката на сърцата". Тя призова гостите в залата да прегърнат любимия човек, с който са дошли и така да успокоят сърдечния си ритъм. Позовавайки се на научната теория д-р Йовчева изтъкна ползите от прегръдката.

Третата подтема от първата част на събитието бе обвързана с "Пътят". Като гост бе поканена Мирослава Христова, която запозна присъстващите с пътя на душата през 7 поколения назад. Тя пояни, че причината за неуспехите в нашия живот могат да се дължат на греховете на предците ни, както и на неродените /абортирани/ деца.

Като енергиен терапевт и семеен констелатор Христова представи семейните констелации като терапевтичен метод на ниво душа. Тя представи 4-те закона в констелациите: Закон за Лоялността, закон за Принадлежността, Закон за Равноденствието, Закон за Йерархията. Към всеки един от представените закони тя даде пример от терапевтичната й практика.

Втората част на събитието започна в 12:45 с кулинарен конкурс, в който взеха участие не само баби от селото, но и гости от с. Лозно - приятели на читалище "Пробуждане-2022" след любезното им посрещане по повод празника на шипката през октомври 2022 г. Това са сватовете Таня Иванова и Георги Анастасов. И двамата получиха грамоти от председателя на журито - Христова. Георги Анастасов се представи с торта, украсена с ягоди, а Таня Иванова получи грамота за питка, която по традиция се меси при раждане на дете.

Останалите участници в конкурса за кулинарно майсторство получиха грамоти съответно: Владка Йовчева (баница с тиква; кекс), Снежана Роглева (зелник; десерт с варена царевица) и Диана Попова за сладкиш. Извън конкурса с особено старание беше приготвено картофено ястие от Гергана Гъргарова - член на Настоятелството на Читалището. Тя се погрижи лекторите и гостите да опитат от елексира на живота - червеното вино, което тя приготвя.

Празничната трапеза премина под звуците на българска народна музика. Дъждът не уплаши празнуващите. Д-р Йовчева поведе хоро на двора за радост на всички игроорци, с което завърши тържеството.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK