Реквием за будния народ

Снимка: Infomreja.bg, автор на текста: А. Димитрова

Обзор на октомври

От сутрина в главата ми кънти тактът на учителката по музика в началния курс.

„О, будители народни, цял низ светли имена, чисти, сяйни, благородни, вий сте нашите знамена…“

Тази музика звучи на фона на тоталната неграмотност, изразявана най-често в мрежата. Под тотално объркания грешнопис на профила има рояк будители обаче, които публикуват снимки на правописния речник или буквар за първи клас като намек.

„Незнам, незнам“, „Обекта е под видео наблюдение“… тъжно е! Толкова е тъжно, че има индивиди, които не знаят къде живеят и затова предпочитат да напишат „република България“.

Може би грешката е вярна, защото държавата на народа я няма. Тамън в изборно време е време да си го кажем.

Политически анализ не можем да направим, защото резултати все още няма. Ясни са обаче наблюденията – изключително гнусна, подмолна, лицемерна и ниска преизборна и изборна игра в цялата страна.

Голи снимки на жени и кандидатки за кметици, палежи на коли, цветни бомби по къщи, заплахи, купуване на гласове и доброволно продаване. Това не са престъпления, защото не се наказват. Разговаря се в множествено число: „Те заплашват“, „Те купуват“, или пък в единствено: „Той се моли за подкрепа“. Лицето на политиката е замъглено до припадък, главата на политиката страда от шизофрения, а тялото на държавата умира по пътищата – пореден ден от поредния месец измина с поредица смърт на пътя. А тези „мъртви души“ ще гласуват ли?!

И разбира се, любимото ми, което събира цялата агресия – протест във фейсбук как държавата трябва да се промени и как нищо не върви или платен протест на улицата. То си е същото – и в двата случая липсва „протестът“.

Да не пропусна, че през ноември ще е 27 градуса. Чак времето „откача“.

Нямам позитивно и този месец.

Нека допълня само: Ден на народните будители се пише с главна буква, Република България – с две главни, Конституция се пише също с главна. Кмет обаче се пише с малка, когато е вътре в изречението! Бог обаче се пише с главна, защото разликата между последните двама се крие в смиреността!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//