Радев зове ЕС за разумен и балансиран подход към Украйна

Снимка: Infomreja.bg

По думите му не може да има сигурност в Европа без стабилност в Западните Балкани

Стратегията за постигане на военна победа във войната в Украйна не дава резултат вече две години. Броят на жертвите расте, разрушенията също. Повишава се рискът от глобален сблъсък. Това създава икономически и социални проблеми не само в Европа, но и по света. Това заяви на брифинг президентът Румен Радев, пише news.bg.

Той посочи, че в Париж се тества общественото мнение за пращане на войски в Украйна. По думите му стратегията на даване на още и още оръжия явно не дава резултат. Големият проблем е, че свършват хората на бойното поле, подчерта той.

Държавният глава призова европейските лидери да проявят разум и балансиран подход към Украйна, така че да не се стига до ескалация и ядрен конфликт. Изпращането на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък, уточни Радев.

Не можем да изоставим Украйна. Това означава да компрометираме вярата в принципите си и международното право. Не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален конфликт, отбеляза президентът. Той подкани премиера Денков да даде разяснение около готовността за подписване на двустранното споразумение за сигурност с Украйна.

По отношение на Шенген Радев заяви, че ЕС трябва да се съобразява със своите решения и правила. България и Румъния не могат да стоят повече извън пълноправното членство в Шенген и то във времена на енергийна, икономическа криза и война, подчерта той.

Президентът засегна и темата за Западните Балкани. По думите му не може да има сигурност в Европа без стабилност в Западните Балкани. Той посочи, че растат опитите за прокарване на чуждо влияние в региона. Процесът на интеграция на Западните Балкани не трябва да е заложник на геополитически съображения. Не трябва да се допуска компромис с Копенхагенските критерии за членство, добави Радев

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//