Радев: Със спасяването на българските евреи народът ни постигна победа на човечността

Снимка: Президентство

Той е убеден, че еврейска общност ще продължи да бъде силно интегрирана в българското общество

Длъжни сме да пазим и предаваме през поколенията завета на нашите предци, които спасиха българските евреи. Дори и в най-мрачния период на човешката история нашият народ постигна победа на човечността, солидарността и смелостта, които и днес изграждат тъканта на българското общество. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес в Еврейския културен дом в София участва в откриването на инициативата „Запомнени заради доброто“, създадена по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

Целта на инициативата, която ще се състои под патронажа на президента Радев, е да популяризира имената на двадесет български личности с принос за спасяването на българските евреи и признати за Праведници сред народите от Международния институт за възпоменание паметта на Холокоста „Яд Вашем“ в Ерусалим. „С чувство за дълг приех да се присъединя към инициативата "Запомнени заради доброто" и да бъда неин патрон“, заяви държавният глава Румен Радев. Президентът открои инициативата като изключително важна за паметта ни като нация и общество.

„Длъжни сме да пазим не само спомена за събитията, но и за здравата спойка между всички български граждани в онези времена, независимо от тяхната националност и етническа принадлежност. Тогава всички българи застанаха пред своите съседи, приятели, колеги и съграждани в името на най-висшата човешка ценност – живота“, заяви държавният глава.

По думите му тези спомени и днес ни дават сили и увереност да изграждаме проспериращо и силно гражданско общество. „Езикът на омразата, ксенофобията и антисемитизмът в България нямат корен и нямат бъдеще, благодарение на извършеното от нашите предци, което ние трябва да пренасяме през поколенията“, подчерта държавният глава.

„Убеден съм, че нашата еврейска общност ще продължи да бъде силно интегрирана в българското общество, да бъде пълноценна във всички сфери на обществения, икономическия и културния живот“, заяви Румен Радев. Президентът отбеляза усилията и ангажираността на Организацията на евреите в България „Шалом“, която беше домакин на събитието, и нейната общественополезна дейност в сферите на образованието и благотворителността.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK