Ясен Попвасилев: Гласувайте на 27 юни, за да продължи и довърши започнатото екипът на инж. Румен Томов

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Като част от екипа на инж. Томов заместник-кметът по финансите – Ясен Попвасилев, направи кратък отчет в цифри.

В момента финансите на община Благоевград са стабилни и ще направим всичко възможно да завършим една година без задължения. Бюджетът за 2020 година на общината е 74  млн. лева, а инвестиционната програма е за 4,5 млн. Бюджетът за 2021 година е 91 млн., а инвестиционната програма е за 10 млн. лв., отчете Попвасилев.

Наследството, което заварихме, е тежка финансова ситуация за общината, изразяваща се в задължения от 28 млн. лв., от които 4,5 млн. са просрочени задължения към доставчици. Санкциите, наложени през 2021 по европроекти, са за 8,3 млн., които доведоха до невъзможността да бъдат намалени задълженията през 2020 г., каза зам.-кметът.

  • Въпреки тежкото финансово състояние, осигурихме 250 000 за преминаване на общината и общинските и държавни болници през КОВИД кризата.
  • Осигурихме нормалното функциониране на финансите на общината като осигурихме необходимите средства за заплати, текущата издръжка на градини, ясли, културни институции и капиталовите разходи на общината.
  • Намалихме концесионните разходи с 30%, а с 50% наемите на откритите площи.
  • Намалихме с 20% наемите на офиси. Общо оставихме в бизнеса 834 000 лв. от тези намаления.
  • Намалихме месечната такса за ползване на детска градина и тя вече е 10 лв., а не 40 лв. както в началото на мандата.
  • Осигурихме евросредства от 74 млн. лв. за проекти. Спечелихме и нови такива за 40 млн. лв. С безвъзмездна финансова помощ ще бъдат изградени 4 детски градини, ще бъде достроено СУ „Кузман Шапкарев“, ще бъде рекулитирано депото на Благоевград за 1.2 млн., ще бъде рехабилитирана и ул. „Листопад“ за 1,2 млн.
  • Имаме и нови две социални услуги, чийто размер е в рамките на безвъзмездната помощ от 3 млн. лв.
  • Осигурихме външно финансиране за подмяна на ВиК инфраструктурата в размер на 5 млн.
  • Подписахме договора за изграждане на подлеза при кв. „Грамада“.
  • Говорихме за изграждането на индустриална зона. Първият привлечен инвеститор ще открие бизнеса си тук през август, а размерът на инвестицията е 30 млн. лв. и осигурени 300 работни места.
  • Привлечени са още трима нови инвеститори, които ще изградят три предприятия с обща стойност на инвестицията 280 млн. лв. и 780 работни места.
  • Над 170 000 лв. осигурихме за разширяване на спортната площадка на и интерната, финансирахме и ДЮШ „Пирин“. Подпомогнахме и културната програма, която е разнообразна и реализирана от български изпълнители, с което помогнахме на бизнеса.

Всичко това постигнахме със строга финансова дисциплина и спазване на законовите разпоредби. Знам 450 000 причини да няма избори в Благоевград и първата е, че тези избори ще струват 1 млн. лв. Това са много пари, с които можеше да решим няколко важни проблеми в Благоевград, категоричен е Попвасилев, който призова:

Гласувайте на 27 юни, за да изправите тази неправда, за да продължи и довърши започнатото екипът на инж. Румен Томов.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//