Първа точка в Народното събрание е Северна Македония

Снимка: Infomreja.bg

„Тази сутрин се оформи нова коалиция – ДБ, ПП, ГЕРБ и ДПС“, смята Балабанов

„Първа точка в Народното събрание е Северна Македония“, потвърди лидерът на „Да, България“ след председателския съвет.

Христо Иванов е категоричен, че ако не се стигне до промяна на Конституцията на РСМ, преговори с тях няма да има.

„Ветото не се отменя, България получава пълни гаранции, че в рмаките на преговорния процес ще получи подкрепа от ЕК и от Европейския съвет“, каза Иванов. Това означава, че във всеки момент, в който няма изпълнение от страната на РСМ, преговорният процес може да бъде спиран, но с вето от ЕК.

Относно македонския език Иванов каза, че френското предложение не ни ангажира като страна да признаем това понятие. „Това е трайна българска позиция“, каза Иванов.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“. Той е категоричен, че няма да гласува за френското предложение на РСМ.

„Френското предложение беше огледало на двойнствената политика с всички некачествени идеи. Има обещания, че уж ще има гаранции“, каза Балабанов.

Той допълни, че френското предложение нищо не решава. Преди РСМ да бъде пусната в ЕС те трябва да изпълнят договора за добросъседство и да променят конституцията си.

„Тази сутрин се оформи нова коалиция – ДБ, ПП, ГЕРБ и ДПС“, смята Балабанов.

Склонен съм да вярвам, че ще се събере мнозинство по темата „Северна Македония“. Това каза пред bTV и.д. председателят на Народното събрание Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“.

Той напомни, че парламентарната комисия по външна политика прие вчера проект, предложен от „Демократична България“:

НС възлага на правителството мандат да одобри предложението на френското председателство на ЕС за вдигане на ветото за старт на преговорите на Северна Македония с общността при следните 4 условия:

1. гаранции за вписването на българите в Конституцията на Северна Македония там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи.

2. без тълкувания като признание от страна на Република България на съществуването на „македонски език“.

3. гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета.

4. периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес.

Иванов подчерта, че опозицията в парламента – ГЕРБ,ДПС, „Възраждане“ и ИТН, е поискала заседанието вчера на външната комисия да се закрие. „Отново опозицията искаше да скрие от българските граждани какво се случва“, коментира и.д. председателят на парламента.

Според него отново няма да има мнозинство за избора на нов председател на Народното събрание.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za