Приеха план-програма за развитие на читалищата в Разлог

снимки: Община Разлог

На свое редовно заседание общинските съветници от Разлог приеха годишна план-програма за развитие на читалищната дейност на Община Разлог за 2013 г. Програмата е изготвена на база направените предложения от читалищата в общината и цели обединяване на усилията  за по нататъшно развитие и утвърждаване  на читалищата като важни общински институции, реализиращи културната идентичност на общината.

Цели се и засилване на обществената роля на читалищата като традиционни културни и образователни центрове. В община Разлог съдебно регистрирани и вписани в Регистъра на народните читалища към Министерството на културата са 11 читалища.

Приета бе Наредба за реда и условията за издаване на карти за преференциално паркиране на хора с увреждания. Приемането на наредбата се наложи от промени на Закона за движението по пътищата - чл. 99а, където е упоменато, че карта за паркиране на местата, определени за превозните средства, обслужващи хора с увреждания се издава от кмета на съответната община. Наредбата налага издаването на единен европейски модел на картата за паркиране на хората с увреждания.

Общински съвет град Разлог предостави под аренда общински земеделски имот в м. „Селебица”, землището на град Разлог за отглеждане на етеричномаслени култури - лавандула.

20 000 лева бяха гласувани за издаване на албум „Разлог в миналото и днес”, посветен на 100-годишнината от Освобождението на Разлог. В албума ще бъдат събрани всички известни досега фотографии за Разлог. Кратка информация на български и английски език ще разказва за историята и развитието на града.

Съветниците удостовериха, че проектите на сдруженията с нестопанска цел  „Дестинация Разлог” и „Ски клуб Разлог” отговарят на приоритетите на Плана за развитие на Община Разлог 2007-2013 г.

Сдруженията са подготвили проекти и възнамеряват да кандидатстват за финансиране  съответно по мярка 323 – „Съхраняване  и възобновяване  на селското наследство” и мярка 321 „Основни услуги за населението и  икономиката  в селските райони” от  Стратегията  за местно развитие  на Сдружение с нестопанска цел  „Местна инициативна група  - Разлог”, финансирана  по Програма за развитие на селските райони за периода 2007-2013г., подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Проектът на СНЦ „Ски клуб Разлог” предвижда закупуване на пълно ски оборудване за деца, които ще се обучават в ски клуба. Това ще направи ски спортът по-достъпен и по-ефективен за децата от Община Разлог. СНЦ „Дестинация Разлог” предвижда предлагането и разработването на иновативни туристически продукти.

Проектът на Сдружение „Шанс” за закупуване на специализиран транспорт – микробус, за нуждите на потребителите на социални услуги също срещна подкрепа от страна на общинските съветници, които утвърдиха че той съответства на Общинския план за развитие на общината.

Предвижда се в средата на месец декември 2012 г.  да се проведе следващото заседание на ОбС – Разлог.

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//