Президентът прие почетния гвардейски строй в Благоевград

снимки: infomreja.bg

Президентът Росен Плевнелиев прие почетния гвардейски строй в Благоевград по случай 100-годишнината от Освобождението на града. Церемонията бе част от тържествата, с които благоевградчани и гостите на града отбелязаха значимия юбилей.

Кулминацията на празненствата бе тържествена заря проверка, преди която слова произнесоха кметът на община Благоевград Атанас Камбитов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и президентът Росен Плевнелиев.

В своето обръщение към гражданите, градоначалникът призова „никога да не се забравя подвига на тези, които умряха в името на правото ни да живеем свободни“. Д-р Камбитов изрази надежда, че на тази паметна дата „всеки един ще докаже приемствеността на поколенията и ще отдаде дължимото на хилядите доброволци и воеводи, които са се борили в редиците на Македоно-Одринското опълчение.

От своя страна, вицепремиерът Цветанов поздрави всички с празника, като по думите му „това е един от най-светлите и достойни български празници“ и несъмнено е повод за национална гордост.

В своята реч на площад „Георги Измирлиев“, държавният глава и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев апелира “да познаваме и помним историята и да бъдем достойни граждани на една от най-старите европейски държави“. В своето слово, президентът подчерта, че европейската идея за мир, демокрация и просперитет е национална кауза и основен идеал.

След края на грандиозната заря проверка, която озари небето в празничната нощ, празненствата продължиха със съвместен спектакъл на ансамбъл „Пирин“ и ансамбъла на Нешка Робева с тематичното име „100 години свобода“. Едночасовата копродукция впечатли зрителите с елегантна комбинация от родолюбие, патриотизъм и борбеност, типични за несломимия български дух.

Незабравим бе и завършека на празненствата по случай 100-годишнината. След 5-секундна тъмнина и подобаващ съспенс, над сградата на Общината изригнаха две огнени кълба, които дадоха начало на „пътуване във времето“ пред очите на всички зрители. Зданието, в което се помещава общинската администрация, се превърна в арена на битки, средновековни замъци, пейзажи от бъдещето и виртуалната реалност. Сградата за миг се преобрази в антична крепост със знака на Благоевград, като по време на шоуто, достойно място бе заела и фигурата на един от символите на Благоевград и част от герба на града- породист жребец.

Сред официалните гости на честванията по повод вековния юбилей, освен президентът и вицепремиерът, бяха министърът на отбраната Аню Ангелов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, областният управител Костадин Хаджигаев, народните представители Георги Андонов и Йордан Андонов, както и председателят на Общински съвет- Благоевград Даниела Савеклиева.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//