Президентът на РСМ прие представители на ОМО "Илинден"

Снимка: pretsedatel.mk

Относно диалога с България Пендаровски заяви, че е започнал нов етап

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски прие днес в резиденцията си представители на нерегистрираното в България движение ОМО „Илинден“, както и на няколко други граждански сдружения.

„Разговаряхме за тяхната работа и дейността им в областта на човешките права, насърчаване на толерантността и изграждане на гражданско общество“, написа Пендаровски в профила си във "Фейсбук".

Той подчертава, че РС Македония е насочила усилията си към развитие на добросъседство и приятелски отношения с България в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави от 2017 г.

Относно диалога с България Пендаровски заяви, че е започнал нов етап, а двете държави са заявили воля за напредък на този процес. Той подчерта, че е важно всяка политическа институция в двете страни да даде своя принос за решаване на отворените въпроси.

Пендаровски информира гостите си за предстоящото си официално посещение в България, за което се е договорил с българския държавен глава Румен Радев, съобщават от президентската пресслужба.

Със съдебно решение в България създадената в края на 90-те години паритя "ОМО-Илинден - Пирин" е обявена за противоконституционна, тъй като прокламира наличие на т. наречено "македонско малцинство" и идеи за сепаратизъм.

Отчет за отношенията София - Скопие даде в парламента в Северна Македония външният министър Буяр Османи. Той определи като "истерия" обвиненията, че спорът с България се решава задкулисно.

Пред парламентарната Комисия по външни въпроси Османи увери, че каквото и да бъде договорено между София и Скопие, то ще бъде ратифицирано в парламента. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n