Предлагат връх в Рила да носи името на алпиниста Людмил Янков

Снимка: Личен архив

Създаден е и инициативен комитет

Група приятели инициираха обществена инициатива за именуване на планински връх, на името на родния алпинист  - Людмил Янков, по случай 70-годишнината от рождението му.

„Проучили сме процедурата по именуване на географски обекти в РБ България. Създали сме Инициативен комитет от хора, които ще придвижим нещата към ресорната в страната институция. Важно условие при официалното входиране на документацията е, тази инициатива да бъде одобрена от колкото се може повече хора“ Това обявиха инициаторите, които вече са стартирали петиция за събиране на подписи.

Те са избрали забележим и отличаващ се връх в Рила - планината, люлка на Българския алпинизъм и вечен пристан на неспокойната душа на поета - алпинист Людмил Янков.

„Искаме да дадем името "Людмил Янков - Людмата" на Рилски връх, намиращ се на билото - между вр. Мусала и вр. Алеко, познат в туристическите среди като "Безименния".

Това е 4-ият по височина връх в Рила, и част от емблематичния "Мусаленски траверс". Върхът е висок 2 792 м.н.в., и точните му GPS-координати са: 42.184514, 23.581545", обявиха още организаторите на обществената инициатива.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK