Предадоха символа на световния мир на областния управител на Благоевград

снимки: infomreja.bg

Десетки спортисти и атлети от Благоевград се включиха в Световния пробег на хармонията, който премина днес през града. Стартът бе даден в 14 часа пред сградата на ЮЗУ „Неофит Рилски”. Там факелът - символ на световния мир, бе посрещнат от атлетите на ЛК „Джордан”.

Пробегът продължи в посока Спортния интернат, където се включиха спортистите от СКОБ „Младост” и ГК „Любчо Солачки”. Редом до европейския отбор, съставен от ентусиасти от Германия, Сърбия, Австрия, Хърватска, Словакия, Русия, Румъния и България, в тичането с охота се включиха и деца от Благоевград.

Групата, предвождана от олимпиеца Данчо Янев, финишира пред сградата на Областната администрация, а факела връчи на областния управител Костадин Хаджигаев координаторът на Световния пробег за България – Здравко Йончев.

"Инициативата тази година започна през февруари от Португалия и ще завърши през октомври в Австрия, като на щафетен принцип ще бъдат изминати 24 000 километра. Бягаме с този факел в дъжд, в жега с една цел – да насърчим приятелството и разбирателството между хората", заяви Йончев.

По думите му топлото посрещане на факела в Благоевград е поредното доказателство, че световната инициатива има смисъл и съмишленици.

"Предаваме този факел от ръка на ръка и призоваваме хората да вложат своите послания. Милиони хора са го държали, сред тях са Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, Майка Тереза, Карл Люис", разказа Здравко Йончев.

"За мен е голяма чест да приема този символ", заяви Хаджигаев и отправи своето послание все повече деца да се включват в спортни инициативи. "Нека всички видят, че това е начинът, да се прави от сърце", добави той и обеща при следващия пробег да е сред активните участници.

Представителите на европейския отбор огласиха фоайето на Областната управа, като дружно изпяха химна на Световния пробег на хармонията. След това Йончев връчи на областния управител сертификат за преминаването на пробега през Благоевград, но за да си го заслужи, Хаджигаев трябваше да потича заедно с децата пред сградата на управляваното от него ведомство.

Световният пробег на хармонията е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой в дух на любов, хармония, единство, търпимост и толерантност. Този пробег има за цел да обединява хората, да свързва личности, общности, етноси, раси и народи. По непринуден, практичен и сърдечен начин приканва и насърчава изграждането на мирен свят, като основно е разбирането за единство в многообразието, което ни прави силни и солидарни граждани на Земята. 

България е част от Световния пробег на хармонията от 1999 г. Факелът е преминавал през страната ни 8 пъти и е вдъхновил мнозина българи.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//