Преболедуването е с по-голяма защита от ваксината при Делта

Снимка: МЗ, архив

Данните са за две дози ваксина, преди одобряването на бустера

Преболедуването от COVID-19 е осигурило по-добра защита от ваксината при масовото разпространение на варианта Делта в САЩ, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като цитираха американско проучване.

Това дава основание да се смята, че естествено придобитият имунитет е по-силен от този в резултат само на ваксинация срещу тази разновидност на новия коронавирус.

Изводът е на здравни експерти от щатите Калифорния и Ню Йорк, където е направено проучването. Общото им население представлява 18 процента от това на САЩ.

Данните са от периода между май и ноември миналата година, когато вариантът Делта беше доминиращ в страната. Авторите изрично подчертават, че проучването е направено, преди да бъде одобрено поставянето на бустерна доза от ваксина срещу COVID-19.

Защитата срещу Делта е била най-висока при хора, които са преболедували и ваксинирани, а най-ниска - при тези, които нито са се заразявали с COVID-19, нито са с поставен препарат, сочат данните от проучването.

Въпреки това ваксинацията остава най-сигурната стратегия срещу COVID-19, сочи докладът, публикуван от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.

"Доказателства в този доклад не променят препоръките за ваксинация", заяви д-р Бен Силк от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ и един от авторите на документа.

"Преболедуването на COVID-19 със симптоми създава известен имунитет..., но все пак е много по-безопасно да получите защита след ваксинация, а не след инфектиране", е мнението на имунолога Джон Уери от университета на Пенсилвания.

Експертите отбелязват, че данните от проучването може да са повлияни от множество фактори, сред които възможно намаляване на ефективността на ваксината с течение на времето при много хора, спазването на противоепидемичните мерки и други. Освен това тези, които категорично отказват да се ваксинират, е малко вероятно да бъдат тествани и проучването включва само лабораторно потвърдени случаи, добавя имунологът Уери.

Резултатите от изследването не се отнасят за варианта Омикрон на новия коронавирус, с който в момента са заразени 99,5% от инфектираните в САЩ. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf