Празникът на плодородието събира стотици в центъра на Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Официалното откриване е на 23 септември, събота, от 12 часа в парка пред галерията

За поредна година станалия традиционен Празник на плодородието в Кюстендил ще събере стотици жители и гости на града в парка пред Художествената галерия. Тържествата стартират на 22 септември от 20 часа, когато ще се проведе спектакъла „Картините на Майстора оживяват под Хисарлъка“.

На 23 септември /събота/ ще бъде организиран базар на занаятчии и земеделски производители, а официалното откриване на празника е от 12 часа. Тогава ще бъдат представени и различни сортове ябълки от Института по земеделие в Кюстендил. От 20 часа започва концерт на Тома, Керана и космонавтите, придружен от светлинно шоу с дронове.

В неделя изложението на плодове и зеленчуци ще продължи, предвидени са детска анимация, арт-ателието и концерт на група „ДЕЛ ПАДРЕ“.

“Празникът на плодородието” увенчава есента в град Кюстендил и го заявява отново като град – „Майка на българското овощарство“. Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 година, именно в гр. Кюстендил. Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение и от род на род.

Празникът се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие – Кюстендил, който всяка година представя десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона.

Богата художествена програма и красиво аранжирани щандове с плодове и зеленчуци радват посетителите. Гостите се забавляват в спортни зони и тематични художествени ателиета с аниматори.

„ОПИТАЙТЕ плода, роден от чистата кюстендилска земя! УСЕТЕТЕ аромата на истинското плодородие“, призоваха организаторите.

 

КОМЕНТАРИ