Праисторическо светилище на 7 хил. години е открито в Ловешко

Снимка: БНР

При археологическите проучвания е открит обреден център от края на шестото и началото на петото хилядолетие пр. Хр.

Праисторическо светилище на седем хиляди години е открито при проучвателни разкопки по новото трасе на автомагистрала „Хемус“ в района на ловешките села Дойренци и Дренов, съобщава БНР.

При археологическите проучвания е открит обреден център от края на шестото и началото на петото хилядолетие пр. Хр., съобщи акад. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на Българската академия на науките.

"Едно важно свидетелство за сложните социални процеси в праисторическото общество. Елементи на културата им продължават да се развиват и в традиционната култура реално и до ден днешен."

Академик Николов допълни, че археолози за първи път попадат на такова светилище  от прехода между неолита и халколита в Централна и Северозападна България.

В ямите при разкопките са открити богато украсени керамични съдове, както и животински кости, които предстои да бъдат анализирани.

"Тепърва ще оценяваме значението на това светилище."

Академик Николов изтъкна още, че при археологически проучвания през последните 20 години са спасени стотици археологически обекти, музеите са пълни с находки, материали от различни епохи. 

Това показва ролята на днешните български земи, които са на трето място в Европа по брой и качество на археологическите паметници.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//