Повдигат обвинения на бивш енергиен министър и на ексдиректор на „Булгаргаз”

Снимка: Infomreja.bg

Те са привлечени към наказателна отговорност за причиняване на вреди на държавния газов доставчик

Повдигат обвинения на бившия енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и на бившия шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. Те са привлечени към наказателна отговорност за причиняване на вреди на държавния газов доставчик, пише Нова тв. 

Обвиненията са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“, чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания. 
 
Разработката, по която са обвинени тримата, е стартирала още през лятото на миналата година от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Още тогава стана ясно, че след спирането на доставките от „Газпром“ за България в края на април страната ни е купувала отново руски газ, но този път през посредници, което е оскъпило цената на газта с около 30%.

Установено е, че през май месец 2022 г. близо половината от газта, която България е потребила, е била доставена от частната компания „МЕТ Енерджи“. Агентите на контраразузнаването и следователите смятат, че бившият енергиен министър Александър Николов, неговият заместник Данаил Николов и шефът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов умишлено са оставили страната без алтернативни доставки, за да може да сключат договори с частната компания, която предварително е договорила закупуването на допълнителни количества газ от „Газпром“.

Така се оказва, че в първите месеци след спирането на газ от Русия за България, страната ни е купувала отново руска газ, но през посредник, от което „Булгаргаз“ е претърпял щети в размер на десетки милиони лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK