Регионалният исторически музей в Благоевград ще бъде домакин на гостуваща изложба „Вкусове на Балканите”.
Представянето ще бъде на 14 декември от 16 часа.
Изложбата е подготвена от Асоциацията на конвивиумите на Slow Food в България и представя разнообразието от храни и вкусове на Балканите, както и усилията на движението Slow Food за тяхното запазване.
Двайсетте платна разказват за ролята на гражданското общество и културните общности при проучването и съхраняването на биологичното разнообразие, за устойчивото производство на храни и съвместяването на традиционните знания и начини на производство с европейските норми. Подчертана е връзката между опазването на природата и запазванете на местните кулинарни традиции и селскостопански практики, предавани през поколенията.
В допълнение пет информационни дипляни ще запознаят с постигнатото досега у нас, както и ще представят Протокола от Нагоя като най-важният международен правен документ, регламентиращ работата по съхраняването на генетичните ресурси и традиционното знание, свързано с тях.
С приготвянето на характерни за региона гозби и изпълнението на автентични песни от местната фолклорна традиция в официалното откриване на изложбата ще се включи и Смесена фолклорна група към Народно читалище „Никола Й. Вапцаров- 1866”.
С откриването на изложбата "Вкусове от Балканите" музеят в Благоевград се присъединява към отбелязването на международния Ден на Майката Земя на Slow Food. Членовете на движението в цял свят отдават своята почит към местната храна и изразяват подкрепата си за нейното устойчиво производство и потребление. Хилядите събития, организирани по цял цвят през декември демонстрират единството в мрежата на Slow Food като още веднъж подчертават нейното разнообразие.