Показват в изложба вкусовете на Балканите

infomreja.bg, архив

Регионалният исторически музей в Благоевград ще бъде домакин на гостуваща изложба „Вкусове на Балканите”.

Представянето ще бъде на 14 декември от 16 часа.

Изложбата е подготвена от Асоциацията на конвивиумите на Slow Food в България и представя разнообразието от храни и вкусове на Балканите, както и усилията на движението Slow Food за тяхното запазване.

Двайсетте платна разказват за ролята на гражданското общество и културните общности при проучването и съхраняването на биологичното разнообразие, за устойчивото производство на храни и съвместяването на традиционните знания и начини на производство с европейските норми. Подчертана е връзката между опазването на природата и запазванете на местните кулинарни традиции и селскостопански практики, предавани през поколенията.

В допълнение пет информационни дипляни ще запознаят с постигнатото досега у нас, както и ще представят Протокола от Нагоя като най-важният международен правен документ, регламентиращ работата по съхраняването на генетичните ресурси и традиционното знание, свързано с тях.

С приготвянето на характерни за региона гозби и изпълнението на автентични песни от местната фолклорна традиция в официалното откриване на изложбата ще се  включи и Смесена фолклорна група към Народно читалище „Никола Й. Вапцаров- 1866”.

С откриването на изложбата "Вкусове от Балканите" музеят в Благоевград се присъединява към отбелязването на международния Ден на Майката Земя на Slow Food. Членовете на движението в цял свят отдават своята почит към местната храна и изразяват подкрепата си за нейното устойчиво производство и потребление. Хилядите събития, организирани по цял цвят през декември демонстрират единството в мрежата на Slow Food като още веднъж подчертават нейното разнообразие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//