Плевнелиев свиква Съвета за национална сигурност

Росен Плевнелиев, снимка: infomreja.bg

Президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), съобщи dariknews.bg. Темата на заседанието е „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България - състояние на средата за сигурност: организационни, функционални и ресурсни способности на държавата за противодействие на актуалните рискове и заплахи. Предприети мерки в съответствие с настъпилите промени в средата за сигурност и тяхното финансово осигуряване”.

Доклади по темата са поканени да изнесат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, председателят на Държавната агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев и директорът на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров. В заседанието участие ще вземат и по един представител на четирите парламентарни групи.

През октомври БСП, ДПС, Реформаторският блок и „Атака” призоваха по отделно и с различна мотивировка президента Росен Плевнелиев да свика заседание на КСНС заради бежанците. В началото на месеца държавният глава насрочи заседанието за днес.

На Съвета днес няма да бъде обсъждана единствено бежанската вълна, бяха очакванията на президента, когато взе решението. Тогава той коментира, че свикването на съвета не е закъсняло, защото за кризата с бежанците са отговорни други институции, а не президентската.

„Нека да е ясно на всички, че държавният глава преценява кога да свика Консултативния съвет по национална сигурност, който е политически и консултативен орган. Задача на министъра и на министър-председателя е да работят с механизмите на изпълнителната власт, имат и Съвет за сигурност към Министерски съвет, те управляват парите, те управляват проектите, те са тези, които пазят границата, и със сигурност хората, които имат всички необходими инструменти в ръцете си”, изтъкна тогава държавният глава.

„Смятам, че дата за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност е добре избрана, защото ние имаме и много повече аспекти да дебатираме на 20 (бел.ред. ноември), отколкото само бежанската криза”, допълни той.

Плевнелиев влезе в задочен спор с вътрешния министър Цветлин Йовчев, който го нападна остро, че не свиква Консултативния съвет по национална сигурност, обсъжда кризата само с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и критикува правителството.

Вчера Николай Бареков, лидер на „България без цензура”, заплаши да окупира президентството, ако не бъде допуснат да присъства на заседанието на КСНС.

За членове на КСНС обаче законът определя председателя на Народното събрание, министър-председателя, министрите на отбраната, на вътрешните работи, на външните работи и на финансите, председателя на Държавната агенция „Национална сигурност”, началника на отбраната и по един представител от всяка парламентарна група.

Съгласно Закона за Консултативния съвет за национална сигурност Съветът се председателства от президента на Републиката, а заседанията се водят при закрити врата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK